A Kaposvári Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó kaposvári férfival szemben, aki egy meggondolatlan előzéssel okozott súlyos kimenetelű balesetet.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2023 májusában Szigetvár irányából Kaposvár irányába közlekedett az általa vezetett személygépkocsival, melyben három utast, köztük a biztonsági övet nem használó sértettet szállította, aki a hátsó üléssor közepén, a két első ülés közé behajolva ült, és mobiltelefonjával felvételt készített.

Miután a vádlott kikanyarodott a főútra, utolért egy autót, amit elkezdett megelőzni, azonban amikor a két autó már egymás mellett haladt, az ellentétes forgalmi sávban megjelent egy másik gépkocsi. A vádlott – mivel már nem volt helye, hogy a megelőzni szándékozott autó mögé visszatérjen – megkísérelte befejezni a manővert, azonban a visszasoroláskor az általa vezetett személygépkocsi jobb oldali első részével a másik autó bal oldali első részének ütközött.

Az ütközés következtében a vádlott elvesztette az irányítást a gépkocsija felett, ami mintegy 30 métert sodródva az úttestről a jobb oldali útpadkára lehaladt, majd legalább 48 km/h sebességgel a növényzettel borított part oldalába csapódott és a tetején átfordulva a vízelvezető árokban a kerekein állapodott meg.

a fényképet a Kaposvári Rendőrkapitányság készítette a helyszíni szemle során
a fényképet a Kaposvári Rendőrkapitányság készítette a helyszíni szemle során

A balesetben érintettek valamennyien könnyű sérüléseket szenvedtek, kivéve a biztonsági övet nem használó sértett, akinek többek között az ágyéki csigolya, a combcsont és a szegycsont törésével járó súlyos, maradandó fogyatékosság hátrahagyása mellett gyógyuló sérülései keletkeztek.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben felfüggesztett fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Címkék: fogyatékosság, biztonsági öv, sérül, baleset, kék hírek