"Bátorság és elhivatottság. Ez a két szó a leginkább jellemző a tűzoltókra" – mondta az állomány felvonulását követően a Kálmán Imre Kulturális Központban tartott ünnepségen dr. Neszményi Zsolt. A kormánymegbízott szerint e két fontos tulajdonság nélkül nem tudtak volna helytállni a siófoki egységek például 2013. márciusában, amikor a hó fogságából szabadították ki az M7-es autópályán rekedteket vagy számtalan olyan káresetnél, amelyekkel a nyári szezonban rendszeresen találkoznak a siófoki egységek.

Kekecs Károly Richárd tűzoltó őrnagy elevenítette fel az elmúlt negyven év legfontosabb állomásait a jubileumi ünnepség résztvevőinek. A Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka beszélt arról, hogy milyen rejtélyes szállodatüzekhez, lángoló diszkóhoz, játszadozó gyerekek okozta leégett malomhoz, üdülőtelep lángokban álló faházaihoz riasztották a siófoki egységeket ez idő alatt. Arról is szó esett, miként élte meg az állomány mikor az M7-es autópályán 700 gázpalack röpült a levegőbe, vagy mikor a Darnay téren egy német turistákat szállító autóbusz és egy vasúti szerelvény ütközött.

Az őrnagy kiemelte 2013. március 14-ét, amikor a hirtelen lecsapó hóvihar következtében szinte 48 órát dolgoztak folyamatosan azért, hogy minden civil biztonságba kerüljön. Az a két nap végtelenül, kimerítő, fárasztó, de egyben hősies volt – jegyezte meg a parancsnok. Majd beszédét egy nyugdíjas éveit töltő kolléga szavaival zárta, aki januárban, már nyugállományúként, egy bajba jutottat mentett ki a Balaton jegéről: - „Nekünk tűzoltóknak az eskünk, életünk végéig szól”.


Fotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVKFotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVK
Fotó: SMKI, Szabó Norbert tű. hdgy. - Siófok KVK
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Dr. Lengyel Róbert, Siófok város polgármestere is megemlékezett a tűzoltókról és munkájukat egy terepjáró képességű gépjárművel köszönte meg az önkormányzat nevében. A jármű kulcsát Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Oláh László tűzoltó alezredes, a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője vette át.

Wéber Antal megköszönte a város elismerését, és az elődök és a jelenlegi siófoki állomány helytállását is. A dandártábornok felsorolt néhány jeles eseményt 1976-ból, amelyek a világ számára meghatározóak voltak, ám úgy folytatta: az is egy mérföldkő volt, hogy negyven éve döntés született, Siófokon is hivatásos tűzoltók szolgálják az itt élők, és a Balatonhoz érkező hazai és külföldi vendégek biztonságát.

A beszédeket követően a tűzoltók gyermekei mutatták be „Így dolgozik az apukám” című műsorukat.

Címkék: 40 év, katasztrófavédelem, jubileum, tűzoltók, Siófok, kék hírek