Újra iskolapadba ültek a tűzoltók. A képzés tanévnyitó ünnepségén Bittmann Tibor tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálatának vezetője mondott beszédet, aki történelmi időknek nevezte a mostani időszakot – így utalt a 2015. július elsejével bevezetett új rendvédelmi életpályamodellre és az ahhoz kötődő új szolgálati törvényre.

Utóbbi jogszabály értelmében lett egyik feltétele a középiskolai végzettség megléte annak, hogy a rendvédelmi szerveknél valakit tiszthelyettessé nevezhessenek ki. A kihívás abban áll, hogy a törvény a már állományban lévő hivatásosok számára is előírja ezt a követelményt – közülük pedig mintegy kétezren nem rendelkeznek a további előmenetel lehetőségét biztosító középfokú végzettséggel. Bittmann Tibor hangsúlyozta: mindez nem jelenti azt, hogy az állomány érettségivel nem rendelkező tagjai ne lennének alkalmasak a munkájuk ellátására, a képesítés viszont nélkülözhetetlen későbbi előmenetelükhöz.

Bittmann Tibor hangsúlyozta, hogy a távoktatási formában megvalósuló program teljes mértékben a felnőtt tanulók speciális képességeire és lehetőségeire épül, emellett rugalmas, és egyes tantárgyaknál akár személyre is szabható. Fontos eredménynek tartotta, hogy az állomány hosszabb távú előmenetelét biztosítva a „Belügyi rendészeti ismeretek” elnevezésű közismereti tantárgy is, választható érettségi tárgyként. Sikeres teljesítése esetén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet katasztrófavédelem alapszakjaira történő jelentkezésnél a felvételi pontszámban is elismerhető lesz.

Az elsőként 2015. szeptemberében induló tanévről a humánszolgálat-vezető elárulta, hogy a katasztrófavédelem állományából 576-an kezdhetik meg a képzést, szinte az ország teljes területén, a szolgálati helyük közelében, tizennégy különböző helyszínen, egyebek mellett Siófokon. Megemlítette továbbá, hogy a kölcsönös együttműködés keretében a büntetés-végrehajtás állománya, valamint a hozzátartozók számára is biztosítják a lehetőséget a képzésben való részvételre, így további kétszázötven diák csatlakozik a saját szervezésű képzéshez, így összesen 826-an kezdik meg az idei tanévet. A következő tanévtől pedig a tervek és igények szerint további három-négy konzultációs helyszínnel bővülhet a képzés rendszere.

Címkék: katasztrófavédelem, érettségi, iskola, kék hírek