Az egyik helybéli idős asszonyt kereste fel a polgárőrség vezetője Kaposfőn. Marika néni már megtapasztalta, hogy mit is jelent ha pénzt visznek el a házából. 90 ezer forint tűnt el, de az összeg szerencsére meglett és azóta jóval óvatosabb.

- A szomszédaim most azóta nagyon figyelnek, minden szomszédom nagyon figyel rám és rögtön itt vannak, ha ismeretlen lép a kapuhoz, akkor már itt vannak - mondta Picz Mária.

A betöréséses lopások visszaszorítása érdekében egy több megyét érintő mintapriogramba kezdenek rövidesen. Tájékoztatókat dobnak be a postaládákba, személyesen elbeszélgetnek az idősekkel és riasztókat oszatanak szét.

null

- Megtanítjuk az idős embereket és az egyedül élőket a biztonságos otthon létre, hogy mindent zárjanak, felvilágosítás, tanácsadás. A másik pedig az, hogy kihelyezni olyan riasztórendszert, éket, amit a biztosító fog rendelkezésre bocsájtani, amivel az ajtónyitásoknál megszólal és evvel elriaszthatja a betörőt - válaszolta Pitz Sándor, a megyei polgárőr szövetség elnökhelyettese.

 

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is a megelőzésre helyezi hangsúlyt.

- 2015-öt a betöréses lopások visszaszorítása évének nyílvánítottuk, a Bűnmegelőzési Tanács is ezt így kommunikálja, pontosan azért, hogy ezekben az esetekben jó esély van a prevencióra....tehát, hogy az állampolgárok a lokális biztonságuk érdekében azokat a minimális óvó és védőintézkedésket tegyék meg, amik egyébként nagy anyagi vonzattal járnak - válaszolta telefonos megkeresésünkre Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

Somogyban első körben 200 darab riasztót osztanak szét az arra rászoruló egyedülélő idős emberek között. Ha a program sikeres lesz, akkor azt az egész országra kiterjesztik majd.

Címkék: minta program, megelőzés, polgárőrség, betörés, Somogy, kék hírek