A megállni tilos, várakozni tilos tábla mellett kiegészítő jelzésként gyakran látható a közlekedési táblákon, hogy egy adott távolságon belül tilos parkolni a tűzoltókat leszámítva.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban olvasható az is, hogy mekkora területre van szüksége a tűzoltó gépjárműveknek egy középmagas épület tüzének oltásához. Azért is fontos, hogy kihagyjuk ezeket a szabad helyeket, mivel ameddig nem tudnak biztonságosan „megtelepíteni” a tűzoltók egy magasból mentő járművet, addig nem tudnak a szükséges erőkkel beavatkozni.

null

Szabad helyet kell biztosítani a tűzoltóknak a középmagas épületeknél, a 3000 négyzetméternél nagyobb alapterületetű kereskedelmi, vegyes rendeltetésű épületeknél, az ötezer fő befogadására alkalmas sportlétesítményeknél, azoknál az oktatási intézményeknél, amelyekben háromszáznál több gyermek tanul, de ugyanez vonatkozik a kórházakra és a menekülésben korlátozott személyeket ellátó intézményekre is.

A tűzoltóság beavatkozását akadályozó és tiltott helyen álló gépjárműben okozott kárért – amennyiben az, az akadálytalan tűzoltás érdekében vált szükségessé – a tűzoltóság nem tartozik kártérítési felelősséggel.

 

Címkék: probléma, tábla, tűzoltóság, kék hírek