A „gombot” ebben az évben először a Fertő tavon nyomták meg. A rendszer október végéig üzemel a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon, összesen negyven fix és tizenhat mobil viharjelzővel figyelmeztetve az állampolgárokat a veszélyre.

A rendszert fejlesztése folyamatos, a Balaton keleti medencéjében például már van olyan oszlop, amelyre messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek. A biztonságot azonban más eszközök is szolgálják, így például a folyamatos tájékoztatásra kidolgozott okostelefonos alkalmazások is.

Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a szezonnyitón arról beszélt, hogy az általa vezetett szervezetnek mostantól őszig folyamatosan munkát ad a tavi viharjelzés, az év maradék részében pedig elemzik, értékelik az adatokat.

A meteorológiai szolgálat vezetője elmondta azt is, hogy a tavalyi esztendőben a viharjelzőrendszereknek kevesebb alkalommal kellett riasztaniuk, viszont amikor igen, akkor huzamosabb ideig és magasabb fokozaton jeleztek, ez tükröződik a magas óraszámban is.

Tanka László, a katasztrófavédelmi főigazgatóság informatikai főosztályának vezetője számba vette a magyarországi viharjelző-állomásokat, emlékeztetett arra, hogy a Balatont három medencére osztották, ezek jelzőberendezései egymástól függetlenül működnek. A ledes technológiára való átállás folytatódik, a tapasztalatok kedvezőek, a jövő tervei között további viharjelző-állomások telepítése is szerepel.

Címkék: okostelefon, jelző, alkalmazás, vihar, Balaton, kék hírek