Jóllehet a balatoni viharjelzők mindig idejében figyelmeztetnek a veszélyre, a vízirendőröknek idén is több tucatszor kellett segíteniük a vihar miatt bajba jutottakon.

A tó környéki meteorológusok 90 százalékos pontossággal jelzik előre a vihart. Tíz százalékban pedig inkább kiadják a figyelmeztetést, nehogy valamilyen katasztrófa történjen.

A rendőröknek ugyanakkor az a tapasztalata, hogy a nyaralók egy része azt sem tudja, mi a teendő viharjelzés esetén. A Balatoni Vízirendészet Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László: "Másodfokú viharjelzésben tilos fürdeni, tilos csónakba szállni. Elsőfokú viharjelzésnél pedig fürdőzve is csak ötszáz méterre szabad eltávolodni a parttól."


A Balaton környékén majdnem félszáz viharjelző lámpa működik. Ezek hét hónap alatt több mint 34 milliószor villantak fel. Tíz állomás fényforrásait az idén LED-es lámpákra cserélték. Ezeknek jópár előnyük van a hagyományos égőkkel szemben: kevesebbet fogyasztanak, hosszabb az élettartamuk, ráadásul minden irányból jobban láthatóak.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettesétől, Tollár Tibortól más érdekességet is megtudtunk: "Képes a saját fényforrását a külső fényhez igazítani. Tehát képes erős napsütésben is annyira megemelni a fényerejét, hogy jól látható legyen. Az esti sötétségben pedig annyira csökkenteni a fényerőt, hogy még látható legyen, de ne legyen zavaró."

Az idei szezonban mindössze hét olyan nap volt, amikor 90 kilométer per óránál is erősebb szél fújt a Balatonon. Az elmúlt nyár inkább a sok csapadék miatt maradhat emlékezetes. Idén ugyanis a szokásos mennyiségnek a másfélszerese esett a tónál.

Címkék: viharjelzés, meteorológia, Balaton, kék hírek