2013 tavaszán a rendőrség letartóztatott egy 18 éves fiút, aki közös sportfoglalkozásokon megalázta és szexuálisan zalatta 13 éves társát. Tavaly pedig az egyik szakközpiskola udvarán vertek meg úgy egy diákot, hogy életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Ez az elmúlt két év, két legsúlyosabb olyan erőszakos esete, amely valamilyen oktatási intézményben történt.

A Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata és a rendőrség fiatalok, szülők, illetve tanárok részvételével a közelmúltban felmérte az iskolai erőszak somogyi helyzetét. Arra jutottak, hogy százból öt diákot már ért ilyen sérelem. "A diákok többsége a szóbeli erőszakot emelte ki, kisebb részben a fizikai erőszakot és hát sajnos megjelent a világon már jelenlévő tényező Somogy megyében is: az internetes zaklatás." - mondta el Csillag Gábor, a SMKH Igazságügyi Szolgálatának igazgatója.

Két évvel ezelőtt éppen ezért egy nagyszabású programba kezdtek. Iskolai rendezvényeket, drámapedagógiai órákat tartottak, filmeket vetítettek, a tanároknak pedig egyebek mellett konfliktus- és agresszió kezelési továbbképzéseket szerveztek.


A bűncselekmények sértettjeinek egyébként a kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálatánál is megpróbálnak segíteni. Náluk tavaly 800-an fordultak meg. Sokan csak érdeklődtek, de félezer esetben valamilyen bűncselekmény áldozata kért segítséget. Neszményi Zsolt somogyi kormánymegbízott: "Ez a segítségnyújtás azon kívül, hogy egy részletes jogi segítségben merült ki, amiben tájékoztatást kaptak, hogy hogyan tudják érvényesíteni a jogaikat, kiterjedt egy pénzügyi, anyagi segítségnyújtásra is."

A kormányhivatal tavaly száz esetben, majdnem hárommillió forinttal segítette a rászoruló áldozatokat. Legtöbbjük az ellopott okmányai pótlásához kapott pénzbeli támogatást.

Címkék: okmány, iskola, lop, áldozat, kormányhivatal, erőszak, diák, rendőr, kék hírek