Gyenesei nem jelent meg a szerdai tárgyaláson, a Somogyért Egyesület tagjai azonban szép számmal eljöttek. Ügyvédje, id. Bárándy Péter megalapozatlannak tartotta az első fokú bíróság döntését, szerinte az iratellenes, téves ténybeli következtetéseket tartalmaz. A tanúvallomások ügyfélt igazolják, vélte. (A linkre kattintva korábbi, videóbejátszást is tartalmazó cikkünkre nyithat!)

Az ominózus okirat írásba foglalás a jelzett időben nem történt meg, és a tanúk Gyenesei és Ormai akaratának egyezőségét igazolták, állította perbeszédében. Ormai nem szavahihető: "Nyilatkozatomat úgy tettem, hogy tudtam, érvénytelen", idézte ennek alátámasztására a nagyatádi polgármestert az ügyvéd. A nyelvész szakértő sem foglalt teljes bizonyossággal állást Gyenesei ellen, szögezte le. Felmentést, illetve az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte. A pénzbüntetést eltúlzottnak tartotta, ügyfele vagyoni helyzetének igazolására új vagyonnyilatkozatot nyújtott be.

A bíróság azonban nem fogadta el az érvelését. Szerinte az elsőfokú bíróság helyesen, az okirati bizonyítékokra - a megyei közgyűlés jegyzőkönyvére, a Somogyért egyesület alapító okiratára és a nyelvész  szakértő véleményére- alapozva döntött a vádlott tagadásával szemben.

A tényállás szerint a Somogyért Egyesületben, csak úgy lehetett megyei közgyűlési mandátumot szerezni, hogy a szervezetből kilépés esetére előre megírtak egy lemondó nyilatkozatot. Ormai István ezt aláírta, páncélszekrénybe tették. Ormai később elhagyta az egyesületet, Gyenesei felszólította, hogy mondjon le, de erre nem volt hajlandó. Ekkor a 2010 októberében készült iratot 2011 szeptemberi dátummal benyújtották a Területi Választási Iroda vezetőjének. Ez azonban nem tükrözte Ormai aktuális akaratát.

Az ítélet jogerős, Bárándy Péter azt nyilatkozta a Kapospontnak: bár eltérően ítélik meg az ügyet, mint a bíróság, a döntést elfogadják és tiszteletben tartják.             


Címkék: Ormai Iistván, okirathamisítás, Gyenesei, Somogyért, pénzbüntetés, kék hírek