Ameddig a szem ellát, a Hubertus Bt. gazdálkodik a Balatonfenyvestől délre található földeken. A Nemzeti Földalapkezelő szerint mélyen ár alatt adta bérbe az Antall kormány idején, 1992-ben az Állami Vagyonügynökség. 8 ezer hektárt, 99 évre mindösszesen évi 80 ezer forintért. Az elszámoltatási kormánybiztos, Budai Gyula vizsgáltatta felül a szerződést.

A Nemzeti Földalapkezelő szerint azóta 416 millió forint kár érte az államot.

- Azt az álláspontot terjesztettük elő, hogy mindezen jogszabályba ütköző renedelkezések sorozata következtében a szerződés ezáltal jóerkölcsbe ütköző - mondta Bártfai Beatrix, ügyvéd.

A Hubertus Bt. ügyvédei azt kérték: ne mutassuk az arcukat. Szerintük a per elkerülhető lett volna, ha az állam leült volna tárgyalni az általuk képviselt céggel. Úgy érzik, ehelyett a kormány egész pályás letámadást intézett ellenük: feljelentések tömegét kapják és az eu-s jog alapján nekik járó támogatásokat is felfüggesztették. A mai tárgyaláson kiderült: a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik az ügyben hűtlen kezelés miatt.

- Folyamatban van büntetőeljárás a Hubertus Agráripari Bt és Állami Vagyon Ügynökség tárgyában. Éppen ezért az összes iratot megküldtük, tehát a rendelkezésre álló összes iratot meg kellett küldenünk a Nemzeti Nyomozó Irodának - mondta a Kaposvári Törvényszék bírója, Matusik Gertrúd.

Ítélet augusztus végén várható.

Címkék: Nemzeti Földalapkezelő, Kaposvári Törvényszék, Hubertus Bt., állam, tárgyalás, kék hírek