bomba2

A napokban elkészült vádirat szerint a fiatalkorú fiú tavalyelőtt nyáron beleszeretett egy lányba, aki azonban nem viszonozta az érzelmeit. Idén áprilisban a fiú megtudta, hogy a lány mással jár. Emiatt dühös lett, és elhatározta, hogy bosszút áll. Fel akarta robbantani a lányt. Rendszeresen követte, megfigyelte.

Néhány éve kezdett a kémia iránt érdeklődni, a robbanószerek a barátját is érdekelték. A fiú az interneten szerzett ismereteket, tájékozódott a robbanószerkezetek előállítási módjáról, lehetőségeiről. A bombához szükséges anyagokat gyógyszertárban, illetve egy fodrászkellékeket árusító üzletben vette. Tavaly május elején kénsavból, hidrogén-peroxidból és acetonból robbanószert készített, amit próbaképpen egy, a szentpáli hegyen lévő lakatlan házban fel is robbantott. Az internetről szerzett tudással a barátja albérletében triaceton-triperoxidot készítettek.

A hétvégi házban a fiú a barátja javaslatára kilyukasztott egy szódásszifont, hogy abba tegyék a robbanóanyagot. A fiú egy hét múlva készített egy távirányítással működtethető villogtatót úgy, hogy egy dobozba beletett egy játékautóból kiszerelt távirányító egységet kék ledekkel, illetve sima izzóval, kívülről pedig egy antennát erősített a szerkezetre. Ezt egy kisméretű játékokhoz használt távirányítóval lehetett működtetni.

Május végén a kilyukasztott szódásszifont a fiú barátja Honvéd utcai albérletébe vitte, ahol elkezdték összerakni a robbanószerkezetet. A kész bombát a Berzsenyi parkban egy padnál akarták elásni, ahol a lány iskola után rendszeresen szokott üldögélni. Az ásást megpróbálták, de nem jártak sikerrel, mert a föld túl kemény volt. Ezután a hazamentek. A 19 éves fiatalember otthon hatástalanította a bombát.

bomba1

Ezt követően feljelentést tett a rendőrségen. Ezután rendőrök szálltak meg egy Honvéd utcai négyemeletes házat. Az albérletből hozták el a bombát, a szomszédos lakókat, tucatnyi embert pedig este mintegy másfél órára kitelepítették, amíg a rendőrségi tűzszerészek megvizsgálták a szerkezetet, és megsemmisítették a robbanóanyagot..

Az igazságügyi mérnök szakértő szerint a vádlottak által készített bomba hibátlan működés esetén alkalmas lett volna a padnál tartózkodók életének kioltására, maradandó fogyatékosság előidézésére. A fiatalkorú fiú előzetes letartóztatásban van, barátja szabadlábon védekezik. Emberölés előkészületével vádolják őket. A bíróságon ítélnek majd arról, bűnösök-e az ellenük felhozott vádakban.

Telefonon beszéltünk a bombagyártással gyanúsított fiatalkorú fiú édesanyjával, aki elmondta: tudja, hogy a fia ártatlan, és bízik a bíróság felmentő ítéletében. A vádakat alaptalannak tartja. A fiú egyébként  előzetes letartózatása alatt példásan viselkedik a büntetés-végrehajtási intézetben, több dicséretet is kapott.

A vádemelés tényét a Somogy Megyei Főügyészség sajtószóvivője, dr. Fekete Róbert sajtóközleményben erősítette meg.

Címkék: kék hírek