A következő napokban ciklonok és azok frontjai teszik változékonnyá időjárásunkat. Szerdán és csütörtökön ciklon előoldali meleg áramlásban leszünk, emiatt jelentős enyhülés várható, helyenként már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Az enyhe levegővel nedvesség is érkezik, így időnként eső, zápor is előfordulhat.

Péntekre viszont megfordul felettünk az áramlás, észak felől sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el hazánkat. Újabb jelentős lehűlés várható, az esőket hózáporok váltják fel. Komolyabb havazásra azonban nem kell számítani. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szerda: többnyire felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé valószínű eső, zápor. A déli szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 6-9 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: többnyire felhős idő várható szórványosan esővel, záporral, közben azonban előfordulhatnak rövid napos időszakok. A délnyugati szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-15 fok közé melegszik a levegő. 

Péntek: eleinte marad a borult idő, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Szórványosan havas eső, hózápor is előfordulhat. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén hideg téli idő várható, majd a jövő hét első napjaiban újabb enyhülés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, január, fülledt, havas, , felmelegedés, front, köd, zápor, meleg, fagy, eső, tél, zivatar, csapadék, időjárás