Hétfőn eleinte a ciklon melegfrontja alakítja időjárásunkat, így a jellemző csapadékforma többnyire az eső, havas eső lehet. A nap második felében azonban ismét hidegebb levegő érkezik a magasban, ennek hatására már havazás valószínű, helyenként néhány cm vastag hóréteg is kialakulhat.

Keddre távolodik a ciklon, a déli tájakon is csökken a csapadékhajlam.  A hőmérsékletekben egyelőre nem lesz lényeges változás, tartja magát a hideg idő.

Szerdától aztán egy újabb ciklon előoldalán már jóval enyhébb és nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, de fokozatosan megnövekszik a felhőzet. 

A következő három  nap időjárása Somogyban: 

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, az északi tájakon azonban előfordulhat kevés napsütés. Délen többfelé várható eső, havas eső, hóesés. Néhol ónos eső sem kizárt. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 1-4 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő. 

Kedd: napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. 

Szerda: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 4-7 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: csütörtökön további jelentős enyhülés várható, a hőmérsékletek már elérhetik a 15 fokot. Péntektől viszont már újabb erős lehűlés kezdődik és helyenként kisebb havazás is előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár