A fölénk érkező levegő nem lesz túl nedves, de futó záporok, a későbbiekben hózáporok előfordulhatnak. Napról-napra tovább hűl a levegő. Vasárnap hajnalban már erősebb fagyok is előfordulhatnak és napközben is az átlagosnál hidegebb idő várható. A szél erős, helyenként viharos lesz, így a ténylegesnél is hidegebbet érezhetünk majd.

Hétfőn néhány fokkal enyhébb, de egyúttal kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk a magasban. Több lesz felettünk a felhő és néhol kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Az alsó légrétegekben nem lesz jelentős enyhülés, marad a hideg idő. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szombat: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor, hózápor. A déli tájakon zivatar sem kizárt. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, hózápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Hétfő: többnyire felhős idő várható, csak rövid napos időszakok lehetnek. Néhol előfordulhat gyenge vegyes halmazállapotú csapadék. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, így ismét csapadékosra fordul időjárásunk. A várható csapadék halmazállapota, területi eloszlása még bizonytalan, de Somogyban inkább az eső a valószínűbb. Néhány fokos enyhülés várható, majd szerdától ismét csökken a hőmérséklet. A következő hétvégére jelentősebb enyhülés körvonalazódik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, köd, eső, fülledt, lehűlés, havas, ősz, zivatar, felmelegedés, meleg, zápor, front, , fagy, csapadék, időjárás