Vasárnap és hétfőn többnyire anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, nyugodt, eseménytelen, csapadékmentes időre számíthatunk. Eleinte a napsütésé lesz a főszerep, majd hétfőn már fokozatosan növekszik a felhőzet, illetve az éjszakai órákban egyre többfelé képződik köd. A hőmérsékletek nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően alakulnak. Az éjszakák hidegek lesznek, többfelé lehet gyenge fagy, napközben pedig 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Kedden már ismét változik az idő, újabb csapadékot adó frontrendszer éri el térségünket. Átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor, ennek ellenére azonban több fokkal erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, eleinte azonban még lehetnek napos időszakok. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. 

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, kevés napsütés azonban előfordulhat. Többfelé valószínű kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében is marad a változékony idő. Pénteken egy újabb csapadékot adó légörvény érheti el hazánkat. Eleinte emelkedik a hőmérséklet, majd a hétvégén újabb lehűlés érkezhet.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, november, köd, fülledt, felmelegedés, lehűlés, csapadék, fagy, front, meleg, eső, zápor, zivatar, időjárás