Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így egyelőre folytatódik a frontmentes idő. A leszálló légmozgások miatt csendes, az átmeneti ködfoltokat leszámítva száraz idő várható. Vasárnap és hétfőn még az átlagos felett alakulnak a nappali hőmérsékletek, legfeljebb kisebb körzetekben, a tartósan ködös tájakon lesz hűvösebb az idő. 

Hétfőn már megközelít bennünket egy ciklon, így fokozatosan megnövekszik a felhőzet, csapadék azonban az esti órákig még nem valószínű. Kedden átvonul felettünk a légörvény csapadékzónája, főleg a nap első felében lehet eső, zápor. Átmenetileg több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: eleinte még előfordulhat több-kevesebb napsütés, majd fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti, késő esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A kora délutáni órákban 16-18 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, többfelé felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a változékony, mozgalmas idő. A hideg és melegfrontok gyakran váltogatják egymást, komolyabb lehűlés azonban továbbra sem valószínű. A frontok átvonulását esők, záporok kísérhetik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, jégeső, csapadék, front, időjárás, szél, ősz, zivatar, zápor, eső