A következő néhány napban még marad a déli áramlás amellyel igen meleg levegő érkezik fölénk. Az éjszakák már nem  hoznak jelentős felfrissülést, a nagyobb városokban 20 fok feletti minimum hőmérsékletek várhatók, a nappali maximumok pedig 35 fok körül alakulnak.

Eleinte folytatódik a túlnyomóan napos, száraz idő, majd hétfőn egy közelgő hidegfront hatására már labilissá válik a légkör, a délutáni, esti óráktól fokozatosan növekszik a zápor, zivatarhajlam.

Keddre megérkezik fölénk a hidegfront, változékonyabbra, szelesre fordul az idő. A front mögött 10 fokkal hűvösebb levegő érkezik, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 25 fok körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: nagyrészt napos idő várható, a délutáni órákban azonban helyenként megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. Késő estére 27-29 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar az esti órákig még csak elszórtan alakulhat ki. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak.

Kedd: eleinte még többfelé lehet zápor, zivatar, majd napközben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan alakulhat ki zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig mérsékelten meleg, sőt az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb idő várható. A hétvégéhez közeledve azonban ismét erősödik a nappali felmelegedés, de a 35 fokos hőség nem tér vissza. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, forróság, zivatar, kánikula, front, zápor, csapadék, időjárás