Napközben egy gyenge melegfront felhőzónája érkezik fölénk, így az átmeneti felszakadozás után ismét megvastagszik felettünk a felhőzet. Jelentős, kiterjedt csapadék azonban már nem várható, legfeljebb kisebb eső, zápor, vagy szitálás fordulhat elő. Átmenetileg tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már többnyire 15 fok alatt alakulnak.

Szombaton ugyanakkor már egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk. A fronttal érkező szél várhatóan kisöpri a nyirkos levegőt és napközben már egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. A jótékony hatású hidegfront nemhogy lehűlést, de inkább enyhülést hoz, a kora délutáni órákra ismét 15 fok fölé melegszik a levegő. Vasárnaptól megnyugszik az idő, növekszik a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: folytatódik az erősen felhős, vagy borult idő, legfeljebb átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Néhol előfordulhat kisebb csapadék. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, délután már kevés napsütésre is számíthatunk. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. Hajnalra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet, helyenként azonban tartósan felhős időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében ködös, szürke idő várható, csak keveset láthatjuk a napot. Jelentős front nem érinti térségünket, így csapadék, vagy szél sem várható. A nappali hőmérsékletek még mindig az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár