Péntekig még anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a csendes, száraz idő. A legtöbb helyen több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csak kisebb körzetekben növekedhet meg tartósabban a felhőzet. A déli áramlásnak köszönhetően a hőmérsékletek is több fokkal az átlagos felett alakulnak.

Szombaton azonban már egy gyenge hidegfront éri el térségünket, ennek hatására változékonyabbra, felhősebbre fordul időjárásunk. Jelentős csapadék azonban nem várható, csak kisebb esők, záporok fordulhatnak elő. Komolyabb lehűlésre sem kell számítani, legfeljebb 2-3 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire gyengén felhős, napos idő várható. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban már erősen felhős időszakok is lehetnek. A délnyugati szél továbbra is erős lehet. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 18-20 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon 15 fok várható.

null

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. A reggeli, délelőtti órákban kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: jelentős lehűlés a jövő hét közepéig nem várható, a nappali hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak. Gyakran lesz erősen felhős az ég, de csak elszórtan fordulhat elő jelentéktelen csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás