Egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat ezért ma borongós, csapadékos időre számíthatunk. A ciklon előoldali áramlásában enyhe nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig hideg levegő érkezik fölénk a magasban. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ez pedig kedvező feltételeket biztosít a kiadós csapadékképződésnek.

A nap első felében még inkább eső, havas eső, néhol ónos eső várható, majd a délutáni óráktól az érkező hidegebb levegő hatására már egyre nagyobb területen valószínű havazás. Lesznek helyek ahol a csapadék zöme esőben hullik le, kisebb körzetekben pedig akár 10-15 cm vastagságú hóréteg is kialakulhat majd.

A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása, halmazállapota azonban még mindig bizonytalan. A hideg és meleg légtömeg határa ugyanis a közelünkben húzódhat majd, azaz keveredési zóna alakul ki felettünk. A zóna a nap folyamán ide-oda táncolhat felettünk, így a csapadék halmazállapota térben és időben is változhat majd.

Szombat reggel még előfordulhat kisebb hóesés, majd eltávolodik térségünkből a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A távozó ciklon hátoldalán már ismét szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, így vasárnap már több lesz a napsütés, ennek ellenére azonban tovább csökken a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: túlnyomóan borult idő várható sokfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Eleinte eső, havas eső, ónos eső várható, majd a későbbiekben egyre inkább havazás valószínű. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+3 fok között alakul. Késő estére 0,-2 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte még előfordulhat kisebb hóesés, majd felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-6 fok között alakul, de a hóval borított tájakon ennél hidegebb lesz. A délutáni órákra 0 fokig enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik az igazi téli idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: eső, változékony, lehűl, , havazás, fagy, felhő, csapadék, tél, front, időjárás