A következő 24-36 óra időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, így meglehetősen változékony, csapadékos időre számíthatunk.

A hideg és meleg légtömegek határvonala a közelünkbe helyeződik, úgynevezett keveredési zóna alakul ki felettünk, ami kedvező feltételeket biztosít az erős csapadékképződésnek.

A nap első felében még többnyire eső, havas eső várható, majd a későbbiekben a beáramló hideg levegő hatására egyre inkább havazás valószínű. Kisebb körzetekben intenzív havazás is lehet, azaz néhány óra leforgása alatt kiadós mennyiségű hó is hullhat.

A lehulló csapadék mennyisége azonban szeszélyes területi eloszlást mutat majd. Lesznek helyek ahol a csapadék zöme esőben esik le, máshol pedig szombatig akár 10-20 cm-es hóréteg is kialakulhat majd.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége, területi eloszlása, halmazállapota igen bizonytalan. A péntek délelőtti órákban megnő az ónos eső veszélye.

1. Ábra: a legtöbb csapadék az ország délnyugati tájain valószínű. Somogy megyében szombat reggelig 15-25 mm csapadék is hullhat, melynek egy része hó lesz.
1. Ábra: a legtöbb csapadék az ország délnyugati tájain valószínű. Somogy megyében szombat reggelig 15-25 mm csapadék is hullhat, melynek egy része hó lesz.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , szalinay, időjárás