Egy mediterrán ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, így ma meglehetősen változékony, csapadékos időre számíthatunk. A ciklon hátoldalán hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így a eddigi folyékony halmazállapotú csapadékot egyre többfelé válthatja fel havas eső, vagy havazás. A magasabb dombokon átmeneti vékony hóréteg is kialakulhat majd, síkvidéken azonban nem valószínű megmaradás. Hideg idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek csupán 3-5 fok között alakulnak majd, de az erős, időnként viharos északi szél miatt ennél is alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Az esti, késő esti óráktól már távolodik térségünkből a ciklon, így fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Vasárnaptól már egyre inkább anticiklonális hatások alakítják hazánk időjárását, azaz szárazabbra, naposabbra fordul az idő. Nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik a szél, ezért egyre erősebbek lesznek a hajnali fagyok, helyenként már -5 fok közelébe hűlhet a levegő.

A nappali hőmérsékletek is igen szerényen alakulnak majd, a több-kevesebb napsütés ellenére sem lesz melegebb 3-5 foknál.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége, annak halmazállapota, illetve területi eloszlása meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső, havazás. Az északi, északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északi, északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul majd.

Hétfő: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem várható. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul, néhol köd is képződhet majd. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a száraz, hideg idő, majd ezt követően enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk. Megszűnnek az éjszakai fagyok, kissé erősödik a nappali felmelegedés, de ismét több lesz felettünk a felhő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, eső, havazás, változékony, fagy, , ősz, csapadék, időjárás