Déli áramlással egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a követező napokban visszatér a nyár, kánikulai melegre, 30 fok feletti hőmérsékletekre azonban továbbra sem számíthatunk.

Ma szárazabb levegő lesz felettünk, ennek köszönhetően többnyire a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb kisebb területeken növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet.

A jövő hét elején a meleg levegő fölé kissé nedvesebb, labilis légtömegek áramlanak, ennek hatására némileg növekszik a zápor, zivatarhajlam. 

A napos időszakok mellett gyakrabban növekedhet meg a gomolyfelhőzet és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd. A hőmérsékletek állandósulnak, hajnalonként többnyire 15 fok közelébe hűl a levegő, míg napközben általában 26-28 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

 A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap (1).jpg

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak kissé növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte napos idő várható, majd napközben már időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd. A változó irányú szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fokig melegszik a levegő.

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősebben gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan továbbra is előfordulhat kisebb zápor, vagy gyenge zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: jövő hét péntekig folytatódik a változékony, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. A napos időszakok mellett gyakran növekszik meg a felhőzet szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A hétvégére szárazabb, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, néhány napra visszatérhet a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, meleg, kánikula, nyár, időjárás