Délnyugati áramlással több hullámban meleg, eleinte még száraz levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek.

Eleinte napos, száraz idő várható, majd péntektől már egyre nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, az erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra.
A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 20 fok körül alakulnak majd, de pénteken, a tartósabban felhős, csapadékos tájakon ennél hűvösebb lesz.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, a délutáni órákban zivatar. A délnyugati, nyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fokig melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a tartósan felhős, záporok helyeken lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől változékony, meleg idő köszönt be. Záporokra, zivatarokra szinte mindennap számíthatunk, de emellett több órás napsütés is előfordulhat majd. A változékony idő a jövőhét elején is folytatódik, ekkor azonban néhány fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: végre, meleg, időjárás