A részleteket a mai kormányinfón ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy míg a baloldal 2010 előtt elvett egy havi bért a pedagógusoktól, addig a jobboldali kormány 2030-ig azt vállalta, hogy a diplomások átlagbérének 80 százalékára emelik a tanári béreket, és mindez 6000 milliárd forintba kerül, amiből 700 milliárddal járul hozzá az EU.

Az idei átlag tanári fizetés így 672 ezer forint lesz, míg 2025-ben 812 ezer forint lesz az átlag.

A tárcavezető szerint bizonyos szakterületen a tanári pályát illetően van hiány, de általános tanárhiány nincs, a mostani béremelési program révén pedig ez a hiány is enyhülhet.

Gulyás Gergely azt is hozzátette: a baloldalnak nem sikerült megakadályoznia a tanárbéremeléseket, amelyeknek legkomolyabb ellenzői a baloldal mellett kampányoló pedagógus-szakszervezetek voltak.

20 százalékkal nő a szakápolók bére márciustól és nőtt a rendvédelmi dolgozók bére is, ők év eleje óta átlagban 79.500 forinttal többet vihetnek haza.

fotó: MTI/Bruzák Noémi
fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter szerint örömhír, hogy folyamatosan érkeznek uniós pénzek Magyarországra. Ugyanakkor az, hogy az Európai Bizottság elnöke a további kifizetéseket az LMBTQ-ügyekben történő előrelépéstől és migrációs ügyektől tette függővé azt jelenti, hogy két olyan ügyben próbálnak nyomást gyakorolni a magyar kormányra, amelyben a választópolgárok véleményt nyilvánítottak és elutasították azokat. 

Címkék: szakápoló, béremelés, fizetés, százalék, pedagógus, egészségügy, tanár, bér, gazdaság