Idén másodszor áll 90 százalékon a hazai gáztárolók töltöttsége - közölte az Energiaügyi Minisztérium vasárnap a Facebook-oldalán. Azt írták: az április óta folyamatos betárolásnak köszönhetően először a nyáron érte el ezt a szintet Magyarország.

Az uniós elvárás szerint november elejére kellett volna a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamoknak 90 százalékos töltöttségig jutniuk. A magyar mutató már augusztus végére magasabban alakult, végül 98 százalék felett tetőzött a fűtési szezon két hónappal ezelőtti kezdetére - tették hozzá.

A télies időjárás beköszöntével hosszú hetek óta folyik a kitárolás. A hazai töltöttség idén másodszor érte el a 90 százalékot mostanra, így valamelyest magasabb, mint az uniós átlag. A fogyasztásarányos adatban még jobban áll Magyarország, a magyar 60 százalék több mint kétszerese az európai középértéknek, a tagállamiak közül a harmadik legjobb arány. Az elérhető készletmennyiség másfélszeresen múlja felül a 2021-es egész éves lakossági gázfelhasználást - ismertették.

Hangsúlyozták, hogy a megfelelő téli felkészülés megnyugtató módon szolgálja a hazai fogyasztók biztonságos ellátását. Az igények a betárolt tartalék mellett a belföldi kitermelésből és a folyamatos importszállításokból is fedezhetők.

Úgy fogalmaztak, a még mintegy 6 milliárd köbméternyi földgázkészlet garantálja, hogy "a magyar családok akár keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat", hozzátéve, ezt nemzetközi összevetésben olcsón tehetik meg, hiszen a rezsivédelemnek köszönhetően jelenleg is Európa legalacsonyabb gáz- és áramárát fizetik.

Címkék: gáztározó, magyaroszág, fűtés, tél, gazdaság