Segélyek, támogatások

20-25 százalékkal növekedett az igénylők száma idén azt követően, hogy a város 2022-ben több támogatási forma jövedelemhatárát és az igényelhető támogatások összegét megemelte, valamint bevezetett két új támogatási formát: a szociális kölcsönt és az időszaki fűtési támogatást.

A város most annak érdekében, hogy a szociálisan rászorulók a jövőben is minél szélesebb körben vehessék igénybe a szociális ellátási formákat, ismét emelt a jövedelemhatárokon és növelte a támogatási formák összegét is. 

A beiskolázási segély gyermekenként így 20.000 forint lesz, a gyógyszertámogatás az arra jogosultak esetében évente eléri az 50.000 forintot, a speciális diétára szorulók 30.000 forintot kapnak jogosultsági időszakonként, a temetési segély összege pedig 50.000 forintra nőtt. 

A fogyatékkal élők otthonában a karácsonyi ajándék 30.000 forint lesz, a polgármester egyúttal bejelentette, hogy a Gyöngyfa Napközi Otthon nappali ellátását igénybe vevő fogyatékos lakói részére már idén a megemelt összeget biztosítják ünnepi támogatásként.

Hulladékgazdálkodás

Megváltoztak a helyi önkormányzatok hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatai, a testület ennek kapcsán döntött arról, hogy mivel a város továbbra is elkötelezett a tiszta és egészséges környezet fenntartása iránt, ezért a köztisztaság fenntartásáról szóló rendeletben biztosítják a lehetőséget arra, hogy kaposvári lakcímmel rendelkező lakosok háztartásonként évente összesen 1.000 kg kommunális vegyes hulladékot ingyenesen a Kaposvári Komplex Hulladékkezelő Központba beszállíthassanak. 

Helyi adók

A kommunális adó esetén a kaposváriak a kivethető adó 100 százaléka helyett annak csupán 16 százalékát fizetik meg. Az építményadónál és a telekadónál pedig 33 százalékot. A helyi adók összegét nem emelte meg a város, azok az idei szinten maradnak 2024-ben is.

Temetkezés 

A város tulajdonában levő köztemetők üzemeltetését végző vállalkozó, a Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. kérelmet nyújtott be a temetkezési díjak 2024. évi emelésére vonatkozóan. A cég 20 százalékos emelést kért, amelyet a város nem fogadott el, így végül 17 százalékban emelkedik a sírhely- és újraváltási díjak, a lejárt, meg nem váltott sírhelydíjak, valamint a temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért. 

Az emelkedés egy koporsós, normál sírásással végzett temetés esetén bruttó 62.425 forint, míg a hamvasztásos, urnafülkébe történő temetés esetén bruttó 51.375 forint lesz. A temetés költsége a választott kellékek mennyisége, minősége, az igénybevett szolgáltatások jellege függvényében változik. 

Megmarad és emelkedik ugyanakkor a kaposvári lakosoknak járó kedvezmény, amely így 16.403 forint lesz.

Parkolás

A forgalomszabályozást is szolgáló fizetős parkolásnál jövőre ötven forinttal emelkedik az óradíj, de a hasonló lakosságszámú városokat tekintve még mindig a legolcsóbb.

Január elsejétől az I. övezetben 400, a II. övezetben 280 forintért állíthatjuk meg a kocsit óránként. 

A közgyűlés emellett azt a kérdést is rendbe tette, hogy a parkolás megkezdését követően a parkolást igénybevevőnek konkrétan mennyi idő állhat rendelkezésére a parkolójegy megvásárlására. A rendelet szerint a megvásárolt parkolójegy a jegyvásárlás időpontját megelőző 5. perctől kezdődően jogosít várakozásra.

Pótdíjfizetési felszólítás esetén, amennyiben a parkolójegy érvényességének kezdő időpontja és a várakozási díj felszámításának kezdő időpontja között nem telt el 5 perc, az érvényes parkolójegyet a pótdíjfizetési felszólítás kiállításától számított 3 munkanapon belül a Kaposvári Parkolási Kft. ügyfélszolgálati irodáján kell bemutatni, és amennyiben a bemutatott vagy beküldött parkolójegy megfelel a fenti feltételeknek, a szolgáltató a várakozási díj és pótdíj-tartozást törli a nyilvántartásból. 

Múzeumi- és Jégcsarnok belépők, könyvári díjak

A Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Városi Könyvtárban az éves beiratkozási díj 400 forintos emelés után 4.000 forintba, a Petőfi Sándor Emlékkönyvtár éves alapjegy díja 500 forintos növekmény után 1.500 forintba kerül majd. A késedelmi díj 10 forinttal emelkedik naponta.  

Bővül ugyanakkor az olvasójegyhez kapcsolódó szolgáltatások köre, a médiatári jegy kivezetésével ugyanis jövőre minden beiratkozott olvasó kölcsönözhet CD-t, DVD-t és videokazettát is.

A Rippl-Rónai Vármegyei Hatókörű Városi Múzeumban jövőre a teljes árú jegy 1.500, a nyugdíjas és diákjegy 700, a családi jegy pedig 4.000 forint lesz.

A Rippl-Rónai Emlékházban a teljes árú jegy 2.500 forint lesz, míg a kedvezményes nyugdíjas és diák belépőért 1.300, a családi belépőért pedig 4.000 forintot kell fizetni.

A desedai Fekete István Látogatóközpontnál 1.500, 750 és 4.000 forintba kerülnek majd ezen kategóriák belépőjegyei. Hosszabb vita bontakozott ki a képviselők között a csoportos belépők újbóli bevezetéséről.
 
A közgyűlés emellett úgy határozott, hogy a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola üzemeltetésében lévő Jégcsarnok belépődíjait változatlanul hagyja. 

Helyi autóbusz-közlekedés díjai

Öt százalékkal emelkednek jövőre a buszjegyek és a bérletek árai. A tarifaemelés az előreváltott menetjegy esetében 15, a sofőrnél váltott 25, a tanuló és nyugdíjas bérlet esetében 200, az egyvonalas és összvonalas havi bérlet esetében 400 forintos többletköltséget jelent majd az utazók részére. A pótdíjak összege változatlan marad.

Borhi Zsombor alpogármester az előterjesztés elmondta: folyamatban van egy teljes elektromos flotta beszerzése. 

Csillag Gábor képviselői kérdésre adott válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy Közlekedési Központnál, a MÁV automatánál is lehet buszjegyet váltani a helyi buszokra. 

Szép Tamás képviselő szerint helyes a városi támogatás, hiszen a nélkül egy buszjegy 2.000 forintba kerülne az utazóknak.   

Óvodai beiratkozás

A képviselők határoztak arról, hogy a 2024/2025-ös nevelési évben valamennyi, a város által fenntartott óvodába 2024. április 24-én 8-17 óráig, és 2024. április 25-én 8-17 óráig lehet beíratni azokat az óvodaköteles gyermekek beiratkozását, akik 2024. augusztus 31. napjáig betöltik harmadik életévüket.

Emléktábla állítása

Emléktáblát állít a város Rózsa János kaposvári kelmefestő- és vegytisztítómester emlékére. Rózsa János gyára az iparosmester irányítása alatt működött Kaposváron, a Fő u. 29. szám alatt 1902. évi alapítástól 1949-ig, annak államosításáig. A több évtizeden át működő gyár a megye legkorszerűbb üzemei közé tartozott. Öt évtizedes szakmai munkássága előtt tisztelegve kerül ki az épület sétálóutcai homlokzatára az emléktábla.

Utca elnevezése

Maros köznek hívják ezentől a Donneri városrész zártkerti övezetében levő egyik közutat. A "keresztelőt" az ott élők kérték a várostól, Mivel a környező utcák folyókról kapták az elnevezésüket, így ezt az utat a Marosról nevezték el, amely a Keleti-Kárpátokban, a Gyergyói-havasokban, Marosfő közelében ered és Szegednél torkollik a Tiszába.

Ebrendészet

Szigorúbban lép fel a gondatlan kutya tulajdonosokkal szemben a város. Amennyiben a kóbor eb befogására és őrzésére nem az első alkalommal kerül sor, úgy a befogás, és a napi tartási költsége is emelkedik. 

Az egy éven belüli ismételt befogás esetén kutyánként 10.000 forintba kerül majd, és ugyanennyi lesz a napi tartási költsége.

Kajak-kenu szakosztály indul a KASI-ban

Jövőre a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola veszi és a Kaposvári Vizügyi Sport Club 13 év alatti versenyzőit.  A KASI a fiatalok felkészítését és versenyeztetését két csoportban, a kezdő csoportban és a versenyző előkészítő csoportban fogja szervezni, a KVSC-vel való szoros együttműködésben.

A korosztály felkészítésével járó 18 millió költséget a város állja, a sportiskola pedig biztosítja az edzői béreket, a versenyengedélyeket, a versenyköltségeket és az eszközbeszerzéseket. Az U14-es korosztályba lépő sportolók aztán a KVSC-hez igazolnak.

A szakosztály létrehozásának célja, hogy tovább fejlődjön a város kajak-kenu sportja, eredményesebbé tétele. A sportág jelenleg egyik legeredményesebb versenyzője az ugyancsak kaposvári Szerafin Zsófia, aki idén nyáron lett aranyérmes a maraton kajak világbajnokságon ifjúsági K-1-es kategóriában.

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskolában jelenleg – a 2021-ben bekerült röplabdával együtt - hét szakosztály működik. Több, mint 900 fiatal tagja a KASI-nak, így Kaposvár legnépesebb sportszervezete.

Címkék: támogatás, tarifa, költség, szociális, közgyűlés, díj, gazdaság