Egy hónappal ezelőtt indította el a használt sütőolaj begyűjtő kampányt Kaposvár városa. A programindítón a korábbi köztársasági elnök elmondta: a somogyi vármegyeszékhely országosan is példát mutathat környezetvédelem és elkötelezettség terén.

Azóta már több mint háromezren vették át a 3 literes gyűjtőtartályt, amelyet a családi házas övezetben lakók használhatnak, emellett több társasházhoz került ki 60 literes konténer is.

Bagó László, környezetfejlesztési irodavezető azt mondja: "Az intelligens gyűjtőedények teljesen önálló táppal rendelkeznek, tehát gyakorlatilag nem kell hálózatba bedugni őket, akkumulátorról működnek. Így senkinek nem kell azt figyelnie, a lakók közül főleg, hogy mikor milyen telítettségi szinten áll az edény. Ennek a gyomrában van egy 60 literes edény, ahogy felnyitják a tetejét, akkor bele tudnak önteni egyszerre 3 liter használt sütőolajat."

A telítettséget egy chip jelzi a szolgáltató felé, akik automatikusan jönnek és ürítik az edényt.

Mivel a gyűjtők kapcsán egyre nagyobb az érdeklődés, a szakemberek igyekszenek minél gyorsabban teljesíteni a kihelyezési kérelmeket. Úgy tudjuk: jelenleg 1042 darab ilyen, intelligens gyűjtőedény áll a rendelkezésre.

Az első adag összegyűjtött sütőolaj elszállítására jövő hét elején kerül sor. Ezt üzemanyagként hasznosítják majd újra. Azok pedig, akik még nem vették át a gyűjtőedényeket, megtehetik a Kapos Holding Zrt. ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben. 

Címkék: környezetbarát, sütőolaj, használt, gyűjt, zöld, Kaposvár, gazdaság