Sok helyütt a megyében a kukoricát már az ősszel sem lehetett betakarítani annyi eső esett akkor. A helyzet azóta csak rosszabb lett, mert most a gyorsan olvadó hó is áztatja a somogyi földeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke, Gombos Sándor azt mondja, legutóbb 1999-ben volt hasonló belvízhelyzet a megyében, előtte pedig 1986-ban. A kamara számításai szerint Somogyban több mint tízezer hektár áll víz alatt. Az átnedvesedett földek nagysága pedig majdnem tízszer ekkora. "A szántó területnek több mint egyharmada olyan állapotban van, hogy vagy víz áll rajt, vagy nem lehet rámenni."

Vagyis ezek a földek nem bírják el a nehéz munkagépeket. Bereg Gábor, a Somogysárdi Haladás Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója: "A tavaszi munkálatok is, a fejtrágyázás is ezeken a területeken biztos, hogy meg fognak csúszni, vagy akár lehetetlen lesz elvégezni. Az pedig még a későbbiekben a tavasztól függ, hogy a vetéseket és a talajmunkákat hogyan tudjuk előkészíteni."

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A gazdák most az időjárásban és a szélben bíznak. Ha az olvadás ideje alatt nem lesz jelentős a felmelegedés, akkor az őszi vetések még megmaradhatnak. Tóth István, a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki Kamara elnökségi tagja: "Abban a minutumban, hogyha nappal a hőmérséklet öt fok fölé megy és éjszaka sincs fagy, beindul a vegetáció, akkor bizony a víz alatt a növények károsodhatnak, megsárgulnak és kirothadnak."

A helyzetet sok helyütt az is rontja, hogy a földek mellett a vízelvezető árkokat régóta nem tisztították. Így azok nem képesek elvezetni a hólét és a csapadékot.

Címkék: ázott, vetés, belvíz, föld, gazda, kár, gazdaság