Több mint háromszáz millió forintból újul meg a csónakház a Desedán. Ennek az összegnek az egyik felét Kaposvár, a másikat pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség finanszírozza majd. A somogyi megyeszékhely sportjának egyik büszkesége a kajak-kenu, ezért is nagy öröm, hogy hosszú idő után újjáépülhet a desedai csónakház.

deseda

- Hogyha ez megvalósul, akkor ez akkora előrelépés lesz, mint annak idején, ha jól emlékszem talán '86-ban, mikor megépült a csónakház. A tervezési munkák folynak, nyilván az alapján lehet becsülni egy végleges pénzösszeget, és a szövetség pozitív döntése kell még, hiszen a polgármester úr azt ajánlotta a kajak-kenu szövetségnek, hogy a felét állja a város, hogyha ők is melléteszik a magukét - árulta el Kaposvár önkormányzati képviselője, Borhi Zsombor.

Faludy András 1988 szeptemere óta szolgálja a kaposvári kajak-kenu sportot. A Vízügyi SC vezetőedzője úgy véli, történelmi léptékű fejleszés előtt áll a Deseda és környéke. A tervek szerint a csónakház szerkezetében nem alakul át, az eredeti funkcióját fogja ellátni.

- Egy ifjúsági szállás lesz a tetején, amit edzőtáborként szeretnénk üzemeltetni, illetve a turizmust is szem előtt tartva, turista szállóként is működne és egy korszerűsítésen esne át az egész, a tetőről lekerülne a régi pala, új héjazatot kapna a tető, szigetelve lenne a csónakház. Tényleg a tervek nagyon szuperek, nagyon bíztatóak. Egy óriási gesztust kaptunk a várostól, amit ezúton is szeretnénk megköszönni - mondta Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője, Faludy András.

A csónakház gépészetileg is egy teljes felújításon esne át, többek között központi fűtéssel, napkollektorral lenne felszerelve. A desadai fejlesztéseknek a Kaposvári Vízügyi SC sportolói is rendkívül örülnek.

- Látom, hogy a bicikli út az már készül nagy erőkkel, másrészt pedig felröppent a hír, ami remélem, hogy valóra is válik, hogy csónakház fel lesz újítva, ennek nagyon-nagyon örülünk, én ezt el sem akartam hinni, nagyon boldog vagyok azóta, és remélem, hogy össze is jön. Lényegesen meg fog szerintem nőni a gyerekek száma is, mert szebb lesz a környezet is - mondta a Kaposvári Vízügyi SC junior vb-bronzérmese, Horváth Lilla.

A szakemberek már gőzerővel dolgoznak a kerékpárút elkészítésén is. A bringások nyártól már körbe is tekerhetik a Desedát.

- Az én információim szerint a kerékpárútnak a nyárra el kell készülnie, hogy körbe lehessen érni a Desedán. Ez biztos, hogy csalogató lesz a városlakók számára, hogy kultúrált módon lehet ezt a gyönyörű szép tavat körbe kerékpározni, túrázni, futni akár - tette hozzá Borhi Zsombor.

A városi fejlesztések jóvoltából még vonzóbbá válhat majd a Deseda. A kajak-kenusok abban bíznak, hogy még több gyerek kap majd kedvet ehhez a sportághoz. A Vízügyi SC vezetői szerint a versenysport és a szabadidősport is nagyot léphet előre ezen a területen, ha megvalósulnak az elképzelések.

Címkék: megújul, csónakház, bicikli, deseda, fejlesztés, nyár, gazdaság