A forgalomszámlálás az adóhatóság egyik klasszikus ellenőrzési formája. Ezt a módszert idén is előszeretettel alkalmazzák a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya megyei revizorai, mivel még mindig gyakori, hogy eltitkolják valós bevételüket a kereskedők. Az ellenőrök egy baranyai kisváros két iskolai büféjében is azzal szembesültek, hogy bizonyára nem kapnak nyugtát az iskolások a vásárlások többségénél. Az ellenőrzés napján ugyanis jócskán megugrott a rögzített forgalom.

Az egyik helyszínen 58 százalékkal, míg a másik büfében 84 százalékkal nagyobb forgalmat számoltak a hivatal munkatársai, mint amit más napok forgalmáról rögzített a vállalkozó. Sőt, a revizorok jelenlétében keletkezett bevétel jócskán meghaladta bármelyik korábbi időszak forgalmi adatait. A büfések semmilyen elfogadható indokot nem tudtak felhozni arra, hogy aznap a kibocsátott nyugták darabszáma az egyik telephelyen több mint tízszerese, a másik helyszínen pedig több mint tizenötszöröse volt az előző időszak átlagának.

- képünk illusztráció -

A vállalkozók végül mindkét esetben elismerték, hogy rendszeresen előfordul, hogy nem adnak nyugtát a gyerekeknek, és ezt meg is magyarázták azzal, hogy a gyerekek nem igényelik a nyugtákat, sokuk a környezet védelme miatt semmilyen papírt nem hajlandó elfogadni. A büfések szerint pedig valóban nem lenne környezetbarát cselekedet a nyugtákat szanaszét hagyni.

A vállalkozóknak - mivel nyugtaadási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztották - több százezer forintos bírságot kell fizetniük. Az ellenőrzések azonban ezzel nem zárulnak le, mert az eltitkolt bevétel nagyságrendje miatt korábbi időszakokra, valamint a vállalkozók további egységeire is kiterjesztik a részletes vizsgálatokat a hivatal munkatársai.

A jövőben pedig az online pénztárgépek szolgáltatta adatok alapján az ellenőrök már célirányosan olyan vállalkozásoknál végezhetnek forgalomszámlálást, amelyeknél gyanúsan kevés a kiállított bizonylat.

forrás: NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: üzemeltet, nyugta, büfé, számla, iskola, gazdaság