A pályázat célja, hogy a minőség és termékbiztonság elismerésén keresztül segítse a tudatos fogyasztói választás és magatartás kialakítását Magyarországon - mondta el egy budapesti sajtótájékoztatón a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Iroda ügyvivő igazgatója. Kiss Károlyné kiemelte, hogy a hiteles védjeggyel ellátott termékek felé bizalommal fordulnak a vásárlók, így a minősítések egyben a gazdaságélénkítés eszközévé is válnak. Az idén az áruk és szolgáltatások megítélésénél kiemelt hangsúlyt kap az exportorientáció.

Széman György, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Iroda ügyvezetője kiemelte, hogy az elmúlt években 420 nagydíjat ítéltek oda, az elismerés 1998-ban történt meghirdetése óta mintegy 3000 nemzetközi színvonalú magyar áru és szolgáltatás hirdeti a hazai vállalkozások minőség iránti elkötelezettségét.

A pályázat fővédnöke, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke levélben köszöntötte a pályázat meghirdetését, amelyben kiemelte, hogy a Magyar Termék Nagydíj védjegy egyet jelent a termékbiztonsággal, a magas minőséggel, s egyben szimbóluma a hazai gazdaság iránti elkötelezettségnek is.

Ficsor Mihály, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnökhelyettese elmondta, hogy a magyar gazdaság komoly innovációs képességgel rendelkezik. Példaként említette, hogy az Európai Unió szellemi tulajdonra épülő ágazati felmérésében Magyarország az első tízben szerepel, két mutatóban, a szabadalmi intenzitás és a dizájn GDP-hez való hozzájárulásában első helyen végzett.

Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kiemelte, hogy 2013 júliusától a hatóság honlapján közzétették a nagydíjasok névsorát, és szeretnék elérni, hogy ez közhiteles nyilvántartás legyen.
Nagy Viktor, a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.(Exim) vezérigazgató helyettese rámutatott arra, hogy érdekük megtalálni az exportképes cégeket ügyfélkörük bővítéséhez, és a Magyar Termék Nagydíj ebben segíti őket is.

Csákiné Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese a fogyasztói tudatosság fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a fogyasztók egyre inkább a minőségi termékeket keresik és tekintettel vannak vásárláskor az ár-érték arányra.

A szervezők tájékoztatása szerint a pályázaton részt vehet minden, a pályázati főcsoportok szerinti, a pályázat céljainak megfelelő, Magyarországon gyártott, forgalmazott, sorozatgyártásra alkalmas készáru, árucsalád, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatás, mellyel rendszert alkothat. Emellett a pályázat tárgyát képezheti önálló szolgáltatás is. A pályázatokat a kiírók által felkért, független szakmai zsűri bírálja el.

forrás: MTI

Címkék: pályázta, elismer, export, nagydíj, termék, magyar, gazdaság