A kültéri burkolási munkálatok, az automata öntözőrendszer telepítés, a kerti tó kialakítása, az ültetés és a füvesítés mellett azonban van egy olyan feladat, amelyet a tavasztól-őszig terjedő időszakban többször is el kell majd végeznie, s ez nem más, mint a fűnyírás. Gyakorisága számos tényező függvénye, ám ami nagyon fontos, hogy olyan eszközzel történjen, melynek használata egyszerű, gyors, és tökéletes végeredményt garantál. A technoform.hu szakemberei elsősorban a fűnyíró választását javasolják, hiszen egyenletes pázsitot ennek segítségével a legkönnyebb elérni.

Fűnyíró

Milyen rendszerességgel vágjunk füvet?
Kezdő kertészkedők gyakran érdeklődnek arról, hogy milyen gyakorisággal érdemes a füvet lenyírni. Amit alapszabályként követnie kellene mindenkinek, az az, hogy nem szabad túl hosszúra megnőni hagyni. Erre érdemes odafigyelni, még akkor is, ha a mindennapi elfoglaltság mellett nehéz időt szakítani erre a munkálatra. Ha viszont már megnőtt, akkor fűnyírás során ne azonnal vágja le az egészet, mert az kifejezetten megviseli a füvet. Dolgozzon két lépcsőben néhány nap eltéréssel, így megelőzheti a sárgulást, és a betegségek kialakulását.

 

Természetesen jogosan merül fel a kérdés, hogy fűnyírót, vagy fűkaszát érdemesebb-e beszerezni. Hasznos tudnia, hogy a rendszeres fűnyírással erősebb, dúsabb és szebb lesz a gyep, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő készülék. A szakemberek a fűnyírót biztonságossága és könnyű használata miatt ajánlják, s tény, hogy ezzel az eszközzel egyenletes végeredmény érhető el, és kiválóan alkalmas a vízszintes felületeken történő fűnyírásra.

 

Ha nem egyenletes a talaj

Nem minden kert rendelkezik azonban egyenletes talajjal, mind a vizesárkok, mind a lankás területek is igénylik a fű eltávolítását, pláne, ha már a gyomokkal együtt elért egy bizonyos méretet. Ekkor ajánlott a fűkasza, melynek használatára azonban érdemes nagyon odafigyelni, hiszen összehasonlítva a fűnyíróval nem csak veszélyesebb, de speciális felszerelést, maszkot és fülvédőt is fel kell hozzá venni. Ez a tavaszi időszakban még nem jelent gondot, de a nyári negyven fokban semmiképpen sem bizonyulnak ezek kényelmes viseletnek. Minden hátránya ellenére azonban vannak helyek, melyek valóban csak fűkaszával közelíthetőek meg, vagy a megkívánt hatékonyság miatt érdemes mellette letenni a voksot.

 

A technoform tapasztalatai azt mutatják, hogy elsősorban a fűnyíró a keresett a kertépítők és hobby kertészek körében, de a speciális igényeknek tény, hogy a fűkasza képes jobban megfelelni. Napjainkban a piacon igen széles választékával találkozhatunk mindkét kerti gépnek, így fűnyíróból hengerkéses, sarlókéses, sőt, mulcsozó típus is beszerezhető a rá szánni kívánt összeg és egyéni elképzelések függvényeként. Ha nem csak a WPC teraszburkolat, és a kültéri burkolás egyéb típusai mellett dönt, hanem a természetközeli gyep sem hiányozhat a kertből, akkor mindenképpen ajánlott már a szezon kezdetekor befektetni egy olyan gépbe, mely hosszú éveken át szolgálja majd kényelmét, és a kert szépségét.  

Címkék: technoform, fűnyírás, tanács, reklám, gazdaság