Társasházakat pedig 5 éve nem húztak fel a városban. A kivitelezők szerint azonban az önkormányzati beruházások aránya jelentős.

építőipar

A legtöbb kaposvári újépítésű lakás is már öt éves. Az Irányi Dámiel utcában felhúzott lakások 2009-ben épültek. Azóta ugyanis nem készült új társasház a városban. Pedig lenne rá kereslet.

- Biztos, hogy kereslet lenne rájuk, de a magas megnövekedett árak miatt nem biztos, hogy ez fizető képes keresletek lennének, vagyis, hogy megtudnák fizetni az érdeklődők a magas négyzetméter árakat - mondta a Geniusz Ingatlanközvetítő vezetője, Oláh Miklós.

Ettől tartanak a beruházók is. A válság miatt az utóbbi 5 évben nem mertek belevágni társasház építésbe. Az országos átlaghoz hasonlóan egy év alatt 30 százalékkal csökkent a lakásépítési engedélyek kiadása Kaposváron is. Tavaly összesen 344 házat hoztak tető alá.
Pedig már több kivitelezőnek is vannak tervei társasház építésre.

A ruhagyári tömb belsőben a legkorszerűbb energetikai követelményeknek megfelelően húznák fel a társasházat. A lakásokhoz előkert és nagy közös zöldterület is tartozna. A beruházó úgy véli: idén már kedvezőbbek a feltételek egy ilyen nagyságú beruházáshoz.

- Úgy véljük, hogy kedvező változásokat hozhat az ingatlanpiac fejlődésébe a családi kedvezmény kiszélesítésére vonatkozó törekvések, mert így több pénz marad a háztartásoknál és reménykedünk benne, hogy ez a fél szocpol is bevezetésre kerül. Ezzel fellendülhet a használt ingatlan piac és így ez az új ingatlanok értékesítésére is kedvezőbb hatással lenne - árulta el a Kalmár Trendház Kft. irodavezetője, Eperiné Bán Anita.

Bár a lakásépítések száma csökkent, a beruházások nagysága példa nélküli az utóbbi években a városban. Az elmúlt 5 évben több mint 9 milliárd forintból újult meg a belváros, a fürdő, az Agóra, a távhőszolgáltatás, a városi utak és járdák.

Címkék: vergődik, gödörben, építés, lakás, gazdaság, kaposvár