teraszburkolat


Már számos fakereskedő kínálatában megtalálható e típus, ám fontos tudni, hogy a gyártó útmutatásait minden esetben célszerű betartani a burkolat felhelyezésekor, hiszen mind alapanyagát, mind kialakítását illetően speciális jellemzőkkel bír a WPC, sőt, például nagy igénybevételnek kitett szerkezetek esetében nem is használható. Mivel tágulásával és összehúzódásával is minden esetben számolni kell, így a dilatációs hézagok alkalmazásának fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.

Mi a WPC?

A WPC tulajdonképpen egy fa és műanyag ötvözetéből előállított burkolat, melynek elnevezése, az angol Wooe-Plastic-Composites is erre utal. Az összetételt illetően a fatartalom elérheti a 90%-ot is, de általában 50-70%-ban van jelen a fa, s mellette olyan műanyagok kapnak helyet, mint a polipropilén, a polietilén, vagy a polivinilklorid. Ezek függvényében alakulnak a WPC burkolatok egyéni jellemző, vagy például a színvilág is.

Utókezelésre nincs szükség az előállítás során, ám megmunkálása lassú, és sajnos a nyersanyagköltségek is magasak, amit a keletkezett melléktermék, a faliszt értékesítésével igyekeznek csökkenteni a gyártók. Mivel az előállítás során tetszés szerint alakíthatóak jellemzői, keménysége, így a WPC jó eséllyel indul afelé, hogy a piacon a mostaninál is nagyobb részesedést szerezzen. Mivel a fa és a műanyag eltérő jellemzőkkel bír, így természetesen nehézség is adódik a kettő egy terméken belüli alkalmazása kapcsán. A fa reagál a nedvességre, felveszi, valamint leadja azt, ez a jellemző a műanyagokra nem vonatkozik. A wpcdeck.hu weboldalon további hasznos információkhoz juthat az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő teraszburkolat típusról.

WPC fejlődése a világban

Hátrányos tulajdonságai ellenére is tény azonban, hogy a WPC piac dinamikus fejlődést mutat világszerte. Mind felhasználás, mind gyártás terén vezető szerepet tölt be Észak-Amerika, ahol csak a tavalyi évben 700 000 tonna került forgalmazásra. Előszeretettel alkalmazzák verandák, teraszok, lépcsők kültéri burkolataként. Az európai viszonyokat tekintve az utóbbi évben megduplázódott az előállított WPC burkolat mennyisége, csak Németországban például húsz fölé emelkedett a gyártók száma, s olyan cégek is felvették a felhasznált alapanyagok sorába a WPC-t, mint az IKEA. A hazai online piactéren pedig a wpdeck az ahol mindent megtudhat a WPC teraszburkolatokról.

A legújabb gyártási technológiának köszönhetően kiküszöböltek számos olyan problémát, melyek korábban gondot okoztak. A tartós műanyaggal bevont kompozitok kevésbé fakulnak, alig rozsdásodnak, és fizikailag is sokkal ellenállóbbnak bizonyulnak. A fa-műanyag kompozit deszkák új generációja elérhetőbb áron kerül a piacra, ami végső soron a felhasználók számára csak pozitívum lehet.

A figyelmet mindenképpen érdemes felhívni a tűzveszélyességre, hiszen a felhasznált plasztikok nagyobb kémiai hőtartalommal rendelkeznek, mint a fa, s hő hatására olvadnak. Ennek ellenére azonban tartós és minőségi megoldást kínálnak a kültéri burkolás során a WPC burkolatok, melyeket ma már változatos színekben szerezhetünk be annak érdekében, hogy az otthont övező területek is maximálisan illeszkedjenek ahhoz a stílushoz, melyet megálmodtunk a kertnek, vagy a terasznak.

Címkék: wpc, terasz, burkolat, műanyag, reklám, gazdaság