Nem mindegy azonban, hogy mekkora teljesítményű autót veszünk. Az összeg ugyanis lóerőnként és életkorként is változik. Az egyik kaposvári kereskedő szerint ezzel a lépéssel egységesíthetik az autópiacot.

Mercedes autó


Hatalmas a választék az egyik kaposvári használt autókereskedésben. A vállalkozás Magyarországon forgalmazott és külföldről behozott autókkal is foglalkozik.

Január elsejétől a külföldről behozott használt autók, motorok és pótkocsik után vagyonszerzési illetéket kell fizetnie az első magyar tulajdonosnak, ha közvetlenül ő, és nem a kereskedő szerződött a kinti eladóval. A járulék több mindentől függ.

- Egyrészt a gépjármű életkorától, illetve magától a teljesítményétől is függ. Egy program gyakorlatilag kategóriák szerint kiszámolja az összeget, és eszerint kell, kW óra és a gépjármű életkora alapján megfizetni a díjat - mondta a Kaposvári Járási Hivatal SMKH vezetője, Kimmel József.

Egy 40 kW teljesítményű, körülbelül 54 lóerős autó után, ha még nem több 3 évesnél, akkor kW-ként 550 forintot kell fizetni. Ez 22 ezer forint. Azonban ha idősebb az autó, akkor ez az összeg kevesebb. Akinek viszont 120 kW, azaz 163 lóerőnél nagyobb teljesítményű a járműve, akkor több mint 100 ezer forintot is elkérhetnek tőle. A pótkocsik esetében súly után kell fizetni. 2500 kg felett 22 ezer forintot. Egyes autókereskedők szerint az új intézkedés egységesítheti a piacot.

A kaposvári okmányirodában idén januárban csaknem 100 külföldről behozott autónál fizettették meg a vagyonszerzési illetéket. Tavaly 70 ezer használt autót helyeztek forgalomba, ha idén is marad ez a szám, akkor a vagyonszerzési illetékekből csaknem 3 milliárd forintos többletbevételre tehet szert az állam.

Címkék: sarc, kereskedés, külföld, autó, adó, kaposvár, gazdaság