Ez derül ki abból a 600 projektötletből, ami a megye novemberi felhívására érkezett. A településvezetők, gazdasági társaságok és civil szervezetek leginkább olyan fejlesztéseket látnának szívesen, amelyek bevételt is hoznak és munkahelyeket teremtenek.

Sárgarépa, petrezselyem, zöldbab, cukorborsó, káposztafélék - leginkább ilyen zöldségeket termesztenek a közmunkások Törökkoppányban. A fóliasátorban pedig paprikával kísérleztek az ősszel. A termés nagyobbik részét tartósítják, illetve helyben feldolgozzák. Ezzel pedig tucatnyi embernek adnak munkát. Ilyen, és ehhez hasonló ötletekre a jövőben is jut majd pénz. Somogyba 45 milliárd forint érkezik területfejlesztésre a következő hét évben. Ez a pénz biztosan ideér, függetlenül a többi uniós pályázati forrástól.

Ezzel Somogy az ötödik az országos rangsorban. Van olyan megye is, ahol még neki sem fogtak az ötletelésnek. A megyéhez érkezett elképzelések túlnyomó többsége térségünk adottságaira építene.

- Mindig is agrármegye voltunk, agrárium, zsíros földek, nagyon szép erdők, vizek világa, Balaton és Drávamente, nagyjából determinálja a feladatunkat  - mondta Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöket.

Az összes elképzelés egynegyede turisztikai jellegű, a többi a helyi értékeket, termékeket, közösségeket és szolgáltatásokat fejlesztené. Nagyatádon például a geotermikus energiákat használnák ki jobban.

- A fűtőműnek a továbbfejlesztésével termálvíz nagyon jelentős arányú, bővebb felhasználásával akarjuk a távfűtést fejleszteni, úgy, hogy emellett még több közintézményt is rákapcsolunk erre - tette hozzá Ormai István, Nagyatád polgármestere.

A megye még másfél hónapig várja a projektötleteket.

Címkék: 600, ötlet, projekt, november, somogy, gazdaság