A NAV egyelőre elnéző, és csak azokat bünteti, akik meg sem rendelték az online kasszát. Somogyban eddig 800 céget ellenőriztek és csak egyetlen esetben szabtak ki bírságot.

pénztárgép


Még a régi pénztárgéppel dolgoznak az egyik kaposvári üzletben, pedig a tulajdonos azt mondja: ők mindent megtettek azért, hogy határidőre be tudják üzemelni az új, online pénztárgépet. A beszállító azt ígérte legkésőbb március 31-ére megérkezik az új készülék.  

- Úgy gondolom, hogy egy feladatunk van. Türelemmel lenni - mondta az Édenkonyha ügyvezetője, Csák Teodóra.

Egyelőre az adóhatóság is türelmes. Csak azt büntetik, aki meg sem rendelte az újfajta pénztárgépet. Eddig 800 somogyi céget ellenőriztek.

- Folyamatosan folytatódnak ezek az ellenőrzések, de drasztikus szankcióra nem számíthatnak azok az adózók akik mindent megtettek annak érdekében, hogy átálljanak az online kasszákra - árulta el a NAV Somogy megyei igazgatóságának sajtószóvivője, Fülöp Eszter.

Egy új pénztárgép körülbelül 100 ezer forintba kerül. A kereskedők szerint nemcsak a beszerzése, hanem a fenntartása is nagy költség lesz, bár a vállalkozók érdekeit segítő szervezeteknek sikerült elérniük, hogy a gépekhez szükséges mobil internet díja a tervezettnél olcsóbb és fix legyen.  

- A korábban tervezett 2300 nettó összeget 1500 forint hatósági árra változtatta a minisztérium. Ez sokak számára egy költségcsökkentést jelent a gépek működtetésénél - árulta el a KISOSZ társelnöke, Kertész Rezső.

Egyelőre nem tudni, hogy összesen hány vállalkozás húzza le a rolót azért, mert nem tudta kigazdálkodni a százezres pénztárgép költségét. A Kisosznál azonban azt mondták, hogy több tucat cég jelezte már náluk: nem folytatja tovább.

Címkék: pénztár, online, gép, nav, ellenőrzés, gazdaság