gamás

Mint arról korábban beszámoltunk: 266 milliárd forint a jegyzett tőkéje egy Gamásra bejelentett cégnek. Két és félszer több, mint a MOL-é, és több, mint amennyi támogatást Somogy kapott az Európai Uniótól. Igaz, ebből csak 500 ezer forint a pénzben jegyzett. A többi tárgyi, vagy szellemi érték.

Az Origó úgy véli, egy magyar professzor, Szegvári Gyula állhat a vállalkozás hátterében, aki egy 1990-es energetikai tanulmányát, a szuperszén jogait cégesítette így.

Mint azt a lap írja: Szegvári 90-es könyvében azt vázolja, hogy mindenféle hulladékból olyan műszenet, vagy az ő akkori elnevezésével „szuperszenet” tud előállítani, amelynek elégetésekor sok energia keletkezik.

Ennek alapötlete, hogy a szuperszén több, egymástól eltérő hőmérsékleten égő komponensből áll, a leghamarabb meggyulladó rész által termelt hő egy részét visszatartják, és az lángra lobbantja a következőt, majd az a következőt, és így tovább. Ez pedig egy láncreakciót indít be.

Ebből természetesen még nem következik, hogy biztosan a szuperszén áll-e a milliárdos giga-cég hátterében. Mindenesetre a 266 milliárdos apport az szerepel, hogy az összeget „16 darab 3SZV termodinamikai eljárás” és a hozzá kapcsolódó licenszdíjak értéke adja.

A kaposvári könyvvizsgáló, Gallai Lajos, aki tavaly májusban hitelesítette az apportálási ügyletet az Origónak mindössze annyit mondott: "Higgye el nekem, nem indokolatlanul lett ekkora a tőke"

Címkék: tőke, rejtély, gamás, pénz, somogy, gazdaság