Aratják a nádat a Kis-Balatonon. Az enyhe időjárás azonban nem kedvez a munkáknak. Mivel nincs jég sok helyen a gépek nem tudják levágni a nádat. A Desedán is aratják a nádat mintegy 15 hektáron.

Megkezdődött a nádaratás a Kis-Balatonon. A 2000 hektáros terület egynegyedén vágják a növényt. Az enyhe időjárás nem kedvez a munkálatoknak, nem tudnak mindenhova bemenni a gépekkel.

- Körülbelül 500 hektárt tervezünk be az idei évben, bár, ha nem lesz jég csak a felét vagy a kétharmadát tudjuk learatni, mert sok olyan terület van, ahol kemény fagy kellene, hogy rá tudjanak menni. 15-20 centiméteres jég kéne abban a nádas részben - mondta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, Kovács Zoltán.

Naponta mintegy 9000 kévét kötnek, a minőséggel azonban nem elégedettek.

A nagy vízállásnak köszönhetően nagyon sok a görbe nád, ami igazából már szemétnek számít. Ezeket már nem tudják hasznosítani, de az első osztályú nád felét külföldre viszik.

- Mintakamiont küldünk ma Dániába, Hollandiába, a visszajelzést várjuk, hogy milyen a nád minődége fog-e kelleni, reménykedünk benne - árulta el Hüse László.

Az aratás elsődleges célja a vízminőség javítása, de a jó minőségű, rövidebb nádból tető, a hosszabból pedig szövet készül. Az aratók az előírások szerint február végéig dolgozhatnak a Kis-Balatonon.

Kézi kaszával aratják a nádat a Desedán is mintegy 15 hektáron.

- Az időjárási körülmények nem teszik lehetővé, hogy évek óta befagyjon a Deseda, kénytelenek vagyunk úgy vágni a nádat, hogy nem fagy be, ezt úgy oldjuk meg, hogy gumiruhában bemennek az emberek a tó partjára - mondta a Cigány Érdekképviselei Közhasznú Szervezet elnöke, Farkas Józsefné.

Itt a nád gyenge minőségű, ezért megsemmisítik. A tervek szerint március közepéig dolgoznak a nádaratók a Desedán.

 

 

Címkék: vág, nád, deseda, aratás, balaton, gazdaság