bankkartyak

A készpénzfelvétel havonta 150 ezer forintig ingyenes lesz, a tranzakciós illeték viszont marad jövőre. A bankok azonban így már, nem biztos hogy, tartani tudják a kártyás fizetések ingyenességét.

Ezzel a lépéssel pedig a bankkártya hátrányba kerülhet a készpénzzel szemben. Az Index szerint ez pedig mindenkinek rossz lenne: a legtöbb közgazdász ugyanis úgy véli, a készpénz a korrupció, az adócsalás és úgy általában szürkegazdaság melegágya, miközben az átlátható bankkártyás fizetéseknél sokkal nehezebb csalni.

A portál a nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkáránál is rákérdezett arra, hogy várható-e olyan jogszabály előterjesztés, amely eltörli a kártyás vásárlásokra vonatkozó illetéket.

- Az őszi adóváltozások benyújtását megelőzően a Kormány valamennyi adójogszabály módosításra vonatkozó tárcajavaslatot áttekintett, és ilyen módosítást nem terjesztett az Országgyűlés elé. A Kormány a havi 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének biztosítása mellett döntött, amely kormányjavaslatot már a Parlament is elfogadott - foglalta össze válaszában Banai Péter.

Ebből pedig úgy tűnik, továbbra is marad az illeték. Az ezzel járó költségeket eddig ugyan benyelték a bankok, de félő, ha a jövőben tovább romlik a szektor eredménye, akkor már nem ússzák meg a pluszköltséget a fogyasztók - írja a Portfolio.hu.

Címkék: bank, illeték, kártya, kormány, fizet, gazdaság