téli gumi

Beindult a nagyüzem a gumiszervizekben. Ugyan ma még viszonylag enyhe a hőmérséklet, a hét végén már beköszönt a zimankó. Sokan eddig kiélvezték a jó időt, és az utolsó pillanatig vártak az abroncsok cseréjével. Az egyik időpontra dolgozó kaposvári gumiszervizben például már napokkal előre be kell jelentkezni, ha váltani szeretnénk.

Máshol pedig sorok kígyóznak. A Nagyi Bt. tulajdonosa, Nagy István megkeresésünkre elárulta: náluk is nagy most a hajtás. Megrohamozták őket őket az autósok, akik a tumultus miatt akár másfél órát is várhatnak mire felkerül járgányukra a téli abroncs.

A tapasztalatok szerint az autósok 30-40 százaléka azonban nem foglalkozik a megváltozott útviszonyokkal, és nem vált nyári gumiról télire. Pedig idén még olcsóbbak is lettek az új abroncsok. Egy középkategóriás autóra akár 12-16 ezer forintért is lehet már kapni abroncsot. Ez 5-6 százalékos árcsökkenés a tavalyihoz képest. A gumik cseréje jelenleg körülbelül 4-5 ezer forintba kerül. Ez körülbelül mintegy tizede annak, amekkora kár érhet valakit egy esetleges balesetnél. A rendőrség tapasztalatai szerint ugyanis tél elején sokkal több a koccanás.

A szakemberek szerint nem csak a gumira érdemes ilyenkor odafigyelni: még a hideg beállta előtt érdemes ellenőriztetni az ablaktörlő lapátok állapotát, lecserélni az ablakmosót nyáriról télire és beállítani a fagyálló folyadék szintjét.

Címkék: téli, érdemes, gumi, autó, csere, gazdaság