levéltár


A siófoki minisztertanácsi pihenőhely majdnem a rendszerváltás óta üresen áll. Most is állami tulajdonban van, de alig költenek rá. A siófokiak szabadstrandot alakítanának itt ki. Már többször is kérték a területet, a lakók még aláírást is gyűjtöttek. Eddig hiába. A Vagyonkezelő azt mondja, rajta vannak az ügyön, de ez nemcsak rajtuk múlik.

- Egy balatonparti ingatalnnál mindig van egy csomó olyan mellékszereplő, akik magánszemélyek és más tulajdonosok akiket érint ez az átalakítás. Ez a része folyamatban van - Marjay Gyula, főigazgató, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

Balatonendréd önkormányzata pedig egy leamortizálódott használaton kívüli vízműépületet szeretne megkapni.

- Igazából nekünk erre nagyon sokat kell költeni. De megoldanánk, mivel játszótér mellett van arra gondoltunk, hogy ifjúsági klubként is működhetne - Késmárki Tibor, polgármester, Balatonendréd.

Kaposvár azt szeretné ha a levéltárat a megyei önkormányzat igényelné és irodaházként működtetnék. A MÁV Kollégiumot pedig ha nincs jelentkező, a város venné át.

- Csodálatos nagyon szép ingaltanról van szó. Jelentős felújítási költséggel. A MÁV most adja át tulajdonát a kezelői jogát a vagyonkezelőnek. És ezt az ingatlant ha nem lesz gazdája az önkormányzat igényelni fogja azért, mert nem nézhetjük, hogy pusztuljon és romba döljön - Szita Károly, polgármester, Kaposvár.

Idén eddig csupán két somogyi önkormányzat kapott állami ingatlant. Kercseliget és Somogyjád utakat kért vissza. PPP konstrukcióban pedig 2,5 milliárd forintnyi ingatlant vásárolt ki az állam Somogyban. Az önkormányzatok egyébként még mindig pályázhatnak a csaknem 20 milliárd forintos állami ingatlanvagyonra. Az 5 ezer meghirdetett ingatlannak eddig csupán ötöde kelt el.

Címkék: vagyonkezelő, kollégium, levéltár, máv, kaposvár, gazdaság