zöldség piac gyümölcs


Ez derült ki a GfK piackutató legújabb felméréséből. Emellett egyre inkább fontos az is, hogy amit megveszünk, az magyar termék legyen.

A hétvégi ebéd alapanyainak beszerzésekor sokaknak fontos, hogy hazai legyen az áru.

- Alapvetően mindennap járok a piacra és nem csak azért mert itt a legjobb az áru, , hanem azért  is, hogy támogassuk a magyar termékek fogyasztását is - árulta el Elleneberger Csilla.

A Gfk Hungária piackutató intézet 20 éve készít felméréseket arról, hogy egy-egy évben mi minden kerül a vásárlók kosarába.

- A zöldséget meg a gyümölcsöt imádom, abból nagyon sokat veszek. Ha drága akkor is, ha olcsó akkor is, tehát gyümölcs az mindennap - mondta Majtán Józsefné.

Zöldségek közül a legtöbbet, csaknem 70 kilót krumpliból vásárolunk,  paradicsomból alig több mint 14 kilónyit, A levesek alapélelmiszeréből a sárgarépából 10 kiló fogy, zöldbabból pedig csak 4 kiló.  

- Fogyóban van a magyar krumpli, már nemsokára bejön a külföldi import krumpli is, ami viszont drágább lesz, ezért most jobban keresik a hazait - árulta el nekünk az egyik piaci árus, Móricz János.

Annak ellenére fogy ennyire a krumpli, hogy a zöldségek közül ez drágult leginkább, mintegy 76 százalékkal az utóbbi egy évben. Az átlag 5-6 százalékos áremelkedéssel szemben. Ezért a korábbi évekhez képest néhány százalékot vissza is esett a fogyasztás.

- Egy háztartás, egy év alatt, átlagosan 140-150 kilogramm zöldséget és 70-80 kilogramm gyümölcsöt vásárol. Egy gyors fejszámolással rögtön látszik, hogy sajnos ez alatt van a szakemberek által javasolt napi zöldség-gyümölcs bevitelnek, tehát azért ebben van még hova fejlődnünk - árulta el a Gfk Hungária Paickutató Intézet ügyfélkapcsolati igazgatója, Vella Rita.

A zöldség és gyümölcsfélék után legtöbbször húskészítményeket tesznek a vásárlók kosarukba. Friss húsból azonban csak mintegy 9 százalékban választanak. A mindennapi bevásárlásokban pedig legkevesebbszer a mosópor után nyúlnak. Zöldségből április, májusban, gyümölcsökből július, augusztusban vásárolunk a legtöbbet.

Címkék: spórolás, zöldség, piac, gyümölcs, gazdaság