pénz


Egyre többen szeretnének megtakarítani, de keveseknek van rá lehetősége, derült ki az OTP legfrissebb felméréséből. Lakásra, tanulásra és idős korra gyűjtenek az emberek, de kevesebb mint a felének jut erre. A takarékoskodók kevesebb mint egyharmada teszi a pénzét bankba, de belőlük a Dél-Dunántúlon van a legtöbb az országban. Az emberek többsége továbbra is otthon, a cihában tartja megtakarításait.

Sokan csak abban bíznak, ha a pénzük kézzel fogható közelségben van. Az OTP öngondoskodási indexe megállapította, hogy a megkérdezettek mintegy 40 százaléka akkor érzi biztonságban a pénzét ha azt otthon tarthatja. Alig több mint 20 százalékuk viszi a bankba a megtakarítását és csak 4 százalékuk fektet be a pénzpiacra.

- Egyre többen jönnek be és keresik ezeket a trezorokat, páncélszekrényeket, ami beépíthető és biztonságos. A fiatalabb réteg az a kódosat és a zárasat keresi, az elektromosat, az idősebbek,  a középkorú réteg pedig a sima kulcsosat - mondta Puska Attila eladó.

Akiknek van megtakarítása és részben, vagy egészben bankban tartják a pénzüket, azok aránya jelentős különbséget mutat országosan. Amíg a többi régióban ez 40-50 százalék között van, addig ez a szám a Dél-Dunántúlon több mint 60 százalék.

- A legnépszerűbb a folyószámla továbbra is, nagyon sokan, 46 százaléka a megkérdezetteknek folyószámlán tartja a megtakarítását. Ez részben előnyös mert azonalli, váratlan kiadásokra mozgósítható a pénz, de cserében elesik a mostmár csökkenő de mégiscsak meglévő hozamoktól - mondta az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, Kovács Antal.

Akik félretesznek, azok leginkább ingatlant szeretnének vásárolni, vagy felújítani, terveik között szerepel a tanulás és több mint ötödük már az idősebb korra gondol, amikor is szeretnének valamiből megélni mivel nem gondolják, hogy az állam feladata lenne a biztonságos nyugdíjas kor megteremtése.

Az arany az az infláció mértékét hosszú távon nem feltétlen meghaladó, de stabil nyereséget tud elérni. Ez az egyik legnépszerűbb befektetési forma. Grammja csaknem tízezer forint. Biztos pénzt jelent az is, ha állampapírt vásárol az, aki megtakarítana. A listát azonban továbbra is az ingatlan vezeti.

- Egyre több ügyfél keresi az ingatlan célú megtakarításokat, ugye itt állami támogatást kap az ügyfél alanyi jogon, illetve az olyan lekötött betéteket, illetve befektetési formákat, ahol kis kockázattal legalább infláció feletti nyereséget tud elérni és mondjuk ezt megfelelő rugalmassággal tudja megtenni - árulta el a Stonehenge Bankház befektetési szakértője, Kujáni István.

Az OTP vezérigazgató-helyettese hozzátette, egyre többen tennének félre, de alig van mit. A kedvezőbb adópolitika és a rezsicsökkentés azonban ösztönözheti a megtakarításokat.

Címkék: megtakarít, trezor, párna, bank, pénz, gazdaság