adomány


Somogyba 81 tonna tartós élelmiszer jutott. Az uniós segélycsomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálja. Kígyózó sorokban várták a rászorulók, hogy megkapják csomagjaikat. Martin büszkén mutatta élelmiszerrel megrakott szatyrait.

- Van benne öt kiló liszt. Van benne tészta és nagy csomag cukor.

Családjának nagy segítség a 11 kilós adomány, ötüknek mindössze napi kétezer forint jut élelemre.

- Az alapvető élelmiszerek főleg, ami a legdrágább megvenni, sokat segít. Meddig elég? Ha jól beossza az ember, akkor egy jó erős hónap - Berdár Gabriella.

Kaposváron 800 család kapott tartós élelmiszert.

- Én negyven évet ledolgoztam, kapok 65 ezer forint nyugdíjat, sajnos nem sok, de legalább ez is valami. Nagy segítség, mert ennek az árát, már máshova tudjuk költeni befizetésekre, villany, gáz ez-az - Máté István.

A Szocionet a legnehezebb helyzetben lévő családokat és a kisnyugdíjasokat választotta ki.

- Szociális rászorultságot vettük alapul, a létminimum közelében élő azon családok esetében, akik a családsegtő szolgálattal valamilyen kapcsolatban állnak - Tóth Katalin, szociális szolgáltató csoportvezető, Szocionet.

A Tárki felmérése szerint 1996 óta nem volt olyen szegény a magyar lakosság, mint 2012-ben. A teljes népesség 47 százaléka élt olyan háztartásban, melyben a szegénység valamilyen formában jelen volt. Tavaly a magyarok 17%-ának volt az átlagjövedelem 60 százalékánál alacsonyabb fizetése, 19%-uknak munkája nem volt, 37%-uk pedig mélyszegénységben élt.

Az unió huszonnyolc tagállamát tekintve Magyarországhoz képest mindössze 5 európai országban mértek magasabb szegénységi arányt.

Nézze meg helyszíni videónkat:

Címkék: segítség, élelmiszer, adomány, gazdaság, kaposvár