Amint arról a KaposPont korábban már beszámolt: országszerte több mint 520 kilométeren 287 kritikus állapotú szakaszon javítják ki a fõ- és mellékutak hibáit mintegy harminchárom milliárd forintos útfelújítási program keretében.  A munkák során elsősorban a nyomvályúkat és a felületi egyenetlenségeket szüntetik meg. A beruházások megvalósulásával nő a forgalombiztonság, könnyebben és gyorsabban elérhetővé válnak a vidéki települések, csökkennek a környezeti károk.

Útfelújítás


Witzmann Mihály, Somogy megye útügyi miniszteri biztosa: „A most induló program keretében Somogy megyében 2014. áprilisáig mintegy 45 kilométer közút újul meg 26 különböző szakaszon. A több mint 1,8 milliárdos beruházás október 30-án, szerdán a 61-es út kaposvári elkerülő úton a taszári körforgalom és a Deseda patak közötti szakaszon és Balatonföldváron a 7-es számú főúton. November 4-én indulnak a munkálatok Somogy megye egyik legforgalmasabb kereszteződésében, a kaposvári Füredi csomópontnál valamint Balatonszárszó és Balatonőszöd közigazgatási területén.”

„Ezt követően folyamatosan kezdődnek útfelújítások Marcali-Szőcsénypuszta környékén, Visz és Karád között, a Kötcse bekötőút Balatonszárszó felöli területén, az Osztopán-Pamuk elágazónál, Somogysárdon, Babócsa környékén, Potony, Kastélyosdombó és Tótújfalu környékén, Tab és Kánya között, Andocs-Nagytoldipuszta között, Répáspuszta állomáshoz vezető úton, Patalom bekötőútnál, Újvárfalva bekötőútnál, Kaposgyarmatnál és Somogyvár környékén.”

útfelújítás Szenna-Kaposvár

A jelenlegi beruházások a főutakat és a négy- és ötszámjegyű utakat egyaránt érintik a megye területén. A helyszíneket a közútkezelő szakemberei és a megyei útügyi biztosok közösen választották ki, ők hangolták össze az igényeket is.

Witzmann Mihály, Somogy megye útügyi biztosa szerint hosszú-hosszú évek adósságát sikerül törleszteni, ugyanis az előző kormányok nem foglalkoztak a vidéki úthálózat felújításával. Somogy megye útjainak közel fele azonnali felújítást igényelne. Különösen a falvainkat, zsáktelepüléseinket behálózó mellékutak állapotán kell javítanunk, hiszen az infrastruktúra hiánya további leszakadáshoz vezetne. Hiába vannak országosan egyedülálló mezőgazdasági adottságaink, ha nem lehet megközelíteni falvainkat. Hiába szeretnénk feldolgozóipart telepíteni a megyébe, ha hiányoznak az alapok. A most induló útfelújítási program csak az első lépése a megye tudatos fejlesztésének. A következő évek területfejlesztési forrásai és a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban kiteljesedő Nemzeti Közlekedési Stratégia újabb forrásokkal segíti úthálózatunk fejlesztését, a közlekedés biztonságát.

Címkék: út, felújít, település, munka, közlekedés, Somogy, gazdaság