útfelújítás Szenna-Kaposvár

Nagy dugókra lehet számítani Kaposváron a Füredi csomópont környékén jövő hétfőtől, mert elkezdik felújítani a burkolatot. Ez pedig forgalomkorlátozással jár majd. Somogyban összesen 49 kilométernyi fő és mellékutat hoznak rendbe az országos 33 milliárd forintos útfelújítás részeként. Tavasz végére a tervek szerint minden munkával végeznek.

Kiskorpádot Somogysárddal egy csaknem 6 kilométeres út köti össze. Naponta száz számra fordulnak meg itt a különböző járművek. A sofőrök nincsenek megelégedve az út minőségével.  

- Kiskorpád és a Somogysárd között nagyon rossz, Mezőcsokonya és Somogysárd között ugyanaz, tehát fol- folt hátán. Teljesen rossz ez a megoldás, ez a technológia, amivel újítják föl ezeket az utakat szerintem - mondta Büki Tibor.

A mezőgazdaság miatt sok kamion és traktor is megfordul errefelé. Ezen a szakaszon csaknem 2 és fél kilométernyi út újul meg. A 26 szakasz között van például a Deseda patak és a taszári körforgalom közötti rész, a Somogysárd-Újvárfalva közötti út és a Visz-Karád öszekötõ szakasz is új burkolatot kap, valamint a Balatonszemes és Balatonszárszó, továbbá a Háromfa-Babócsa közötti út is megújul. Somogyban az útügyi biztos, Witzmann Mihály javaslatára összesen 49 kilométeren javítják ki a hibákat és csaknem 2 milliárd forintot fordítanak rá.

- Október 30-án kezdődnek meg az út felújítások, ekkor tudunk munkaterületet adni a Kaposvárt elkerülő egyik szakaszán, illetve a 7-es úton a Balatonföldvár átkelési szakaszán. A továbbiakban pedig hétfőn folytatódik a munkaterület átadása szintén a 7-es úton Balatonszemes és Balatonszárszó között - árulta el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, Németh Zsolt.

A somogyi felújítás egy országos program része, amelyre 33 milliárd forintot fordítanak.

- Ennek 40 százaléka a főútvonalakon zajlik és a 4-5 számjegyű utakra esik ezeknek is a 60 százaléka. Ez azt jelenti, hogy ahol a legnagyobbak a nyomvájúk, a legrosszabbak a felületi egyenetlenségek ott 287 helyen tudunk országszerte beavatkozni - mondta a infrastruktúráért felelős államtitkár, Völner Pál.

A közútkezelő adatai szerint a somogyi utak felét fel kellene újítani, de nincs rá elég pénz. Az induló fejlesztés is csak a rossz állapotú utak alig több mint tíz százalékát érinti.

Címkék: útfelújítás, dugó, csomópont, program, kaposvár, gazdaság