pénztárca és bevásárlókosár

Somogyban esett vissza legjobban a fizetések vásárlóértéke az elmúlt tíz évben Magyarországon. Ezt állapította meg a GFK piackutató legfrissebb felmérése. Nemzetközi összehasonlításban sem állunk jól, mindössze 11 ország van mögöttünk a 42-es listán.

Egyre kevesebbet vásárolnak az emberek. A mernyei kisboltban is csak alig és a legolcsóbbat veszik meg a vásárlók. Sokan azt is hitelre.

- Mindig úgy veszem észre, hogy oly kevés a pénzük, hogy három hétre való, tehát a negyedik héten már nincs. Az lehet nyugdíjas, attól függ, hogy mikor kap, az utolsó héten, vagy akik családiból élnek, vagy valami, az utolsó hétre nincs pénz - mondta Halmos Tibor üzletvezető.

Mernyén még aránylag jó a vásárlóerő. Ez ugyanis a kaposvári járáshoz tartozik. A siófoki járásban azonban még kedvezőbb a helyzet, ott az országos átlaghoz képest csaknem 94 százalékos a vásárlóerő. Azt követi a kaposvári, a tabi, a nagyatádi, a fonyódi, a marcali, a csurgói, majd legvégül a barcsi.

- Csökken a családok gazdasági képessége, a tartalékait felélve szinte a mindennapi kiadásaikat tudják csak fedezni. Nem véletlen az, hogy ma a KSH startisztikai adatok szerint is több mint 4 millióan élnek a létminimum alatt és 2 millióan a közelében - tette hozzá a szociolügus, Szabó János.

Az országban az elmúlt tíz évben Somogyban esett vissza leginkább a fizetések vásárlóereje: 6,6 százalékkal.

A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke azt mondja, a somogyi lecsúszás okai között van az is, hogy például nehezen lehet közúton és vasúton is elérni Kaposvárt.

- Ha megvizsgáljuk azt, hogy az elmúlt tíz évben mennyi fejlesztési pénz jutott ide ebbe a megyébe, milyen infrastruktúra fejlesztés zajlott is le, mennyi innováció zajlott le a megyében, akkor gondolom, hogy nem csodálkozhatunk azon, hogy a megye ebben a mutatóban is a sereghajtó - árulta el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

terkep.jpg


Az országon belül is nagyok a különbségek. Borsod, Szabolcs, Hajdú, Jász-Nagykun, Bácskiskun, Tolna és Somogy van nagyon lemaradva. Itt az emeberek a hazai átlag 60-80 százalékát tudják elkölteni.

- A tavalyi évhez viszonyítva igaziból látszik, hogy ha a vásárlóerőt forintban számoljuk, akkor volt kis mértékű növekedés, egy olyan körülbelül két és fél százalékos, ami viszont megegyezik az inflációval, tehát valódi reál növekedés a magyar vásárlóerőt illetően nem volt. Ez a körülbelül 5 ezer eurós nagyságrendben maradtunk - tájékoztatott a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója, Dörnyei Ottilia.

A Gfk Hungária paickutató felmérése szerint az európai országok 42-es listáját Lichtenstein vezeti. Évente csaknem háromszor annyi pénz tudnak ott az emberek elkölteni mint az átlag. Magyarország az utolsó harmadban van a maga 5 ezer eurojával. Csak 11 országot tudunk megelőzni.

Címkék: visszaesett, erő, vásárló, kosár, somogy, gazdaság