Az őszi szüreti időszak nem csak a szőlőszüreteken és a kapcsolódó fesztiválokon történő ellenőrzést jelenti - kezdte tájékoztató sorait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Nagyon sok egyéb termény betakarítására is ekkor kerül sor, és a földeken is akad tennivaló bőven. Ezzel a hivatal munkatársai is tisztában vannak és ennek megfelelően több helyen is végeztek ellenőrzéseket.

szüret

Somogyban a megye legnagyobb dió-ültetvényére látogattak a hivatal munkatársai, pénzügyőrök és revizorok együtt. Az ültetvényen egy 21 fős brigád szedte a diót, valamint a cég telephelyén az állandó munkavállalókkal együtt 32 ember tisztította, törte, osztályozta a termést. Teljesen nyugodtan, együttműködően viselték az ellenőrzés menetét, amely (mint kiderült) nem az első volt: egy teljeskörű munkaügyi ellenőrzés már lezajlott náluk.

Az 53 munkavállalóból 49 alkalmi munkavégzés keretében végzett mezőgazdasági idénymunkát, négyen pedig munkaszerződéssel álltak határozatlan idejű munkaviszonyban. Mind az idénymunkások, mind pedig az állandó alkalmazottak  elektronikus bejelentése rendben, határidőben megtörtént, így szankció kiszabására nem került sor.

Baranyában a nyugtaadásra irányuló ellenőrzések az esti órákban, kitelepült vendéglátóknál történtek. A vizsgált adózók valamennyien eleget tettek nyugtaadási kötelezettségüknek.

Tolnában eperföldön jártak a revizorok és három munkás esetében állapították meg az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos bejelentés elmulasztását.

Címkék: büntet, eper, dió, revizor, adó, szüret, ellenőr, fesztivál, gazdaság